En rekke pinnsvin har hatt skjebnesvangre møter med robotgressklippere. Nå har i forskere i Danmark og Storbritannia utviklet en modell som kan bidra til at produsentene greier å utvikle pinnsvinvennlige gressklippere.

Slik kan pinnsvin reddes fra robot­gress­klippere

Pinnsvin lever farlig i hager der eierne klipper plenen med roboter. Nå har forskere utviklet en sikkerhetstest som kan løse problemet.

Målet er at sikkerhetstesten blir en del av den offisielle godkjenningsprosessen som robotgressklippere må gjennom før de kan selges på det europeiske markedet. Testen skal også kunne brukes av produsentene til å utvikle pinnsvinvennlige gressklippere.

Det ideelle scenarioet er at gressklipperen skal kunne oppdage pinnsvinet på avstand og skifte retning, sier forskningsleder Sophie Lund Rasmussen, zoolog og atferdsbiolog på Oxford University, ifølge en pressemelding fra Aalborg Universitet.

Tre reaksjonsmåter

Pinnsvineksperter fra både Oxford University og Aalborg Universitet har deltatt i prosjektet, der de blant annet har undersøkt pinnsvinenes «personlighet» og reaksjoner på møtet med gressklipperne.

Da i alt 50 pinnsvin ble utsatt for en rekke ufarlige tester med robotgressklippere uten knivblader, viste de seg stort sett å ha tre forskjellige reaksjoner.

– Enten løp de vekk fra maskinen, de ble stående stivt foran robotgressklipperen i en delvis sammenkrøllet stilling, eller de snuste nysgjerrig på gressklipperen, sier Lund Rasmussen.

Blir mer forsiktige

Testene viste også at de yngre pinnsvinene var mer modige enn de eldste. Men den andre gangen de møtte maskinen, var de mer forsiktige.

Forskerne har på bakgrunn av resultatene utviklet en modell av pinnsvin som kan 3D-printes. På den måten kan modellen plasseres i noen bestemte nøkkelstillinger for å simulere virkelighetstro reaksjoner fra et levende pinnsvin.

– Vårt mål er å gjøre modellens design offentlig tilgjengelig til 3D-print, slik at virksomheter kan bruke modellen når de skal utvikle «pinnsvinvennlige» robotgressklippere, sier Lund Rasmussen.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS