Vinner av Ocean Photographer of the Year 2023.

Et vulkanutbrudd på Filippinene og et nattdykk ble årets havbilde

Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se noen av bildene her.

Flygende pingviner, undervannsbilder av isen på Grønland og hvaler viklet inn i tau er bare noen av de utrolige bildene som ble hedret i konkurransen Ocean Photographer of the Year 2023, der marinbiologen og amatørfotografen Jialing Cai vant førsteplassen for bildet øverst i artikkelen.

Jialing Cai forklarer i en pressemelding at hun er fascinert av et fenomen der havplankton beveger seg fra havbunnen til overflaten om natten.

– Det slo ned i meg som et lyn. Det var en utrolig åpenbaring. Derfor har jeg blitt besatt av å fotografere havet om natten, sier hun.

Det er forståelig når man ser bildet av den lille blekkspruten fra slekten Argonauta som flyter på en trebit og er omgitt av partikler som skaper et magisk lys etter et vulkanutbrudd på Filippinene.

– Dette bildet representerer virkelig min egen filosofi om undervannsfotografering om natten. Det viser at det mørke vannet ikke bare er mørkt. Vi har en tendens til å overse de vanlige artene, men jo mer du lærer om historien, atferden og økologien til disse artene, jo mer setter du pris på dem, sier hun.

En krabbe i sitt eget rike

Andrei Savin kom på andreplass i konkurransen med en krabbe som sitter trygt i armene på en sjøanemone. Det ser nesten ut som om den bygger rede.

Et annet bilde fra Filippinene tar en pallplass, og det er lett å forstå hvorfor. Det er en utrolig følelse av ro, hjemlighet og nesten velkomst i bildet. Du blir nesten invitert «inn» hos krabben. Jeg lurer på hva den gjør i dag?

Et hjerteskjærende bilde av en hval som kjemper for å overleve mens finnene er viklet inn i en snor og en metallignende gjenstand, tok tredjeplassen i år. Fotografen Alvaro Herrero Lopez-Beltran tok bildet i meksikansk farvann.

Her ser du hvalens finner viklet inn i en snor og en gjenstand.

En bølge av regnbuefarger

Hawaii er kjent for å ha noen av de beste surfestedene i verden. Fotografen Todd Glaser tok dette bildet da en mengde surfere lå på Banzai Pipeline og ventet på en av de legendariske bølgene, som gjør stedet til et av verdens farligste, mens en regnbue plutselig dukket opp på toppen av bølgen.

Bildet av vinneren av kategorien «Adventure» i Ocean Photographer of the Year 2023.

Blant de nominerte er også et bilde av et fly under vann – sunket til bunns i Rødehavet ved kysten av Jordan. Flyet av typen Lockheed Martin L1011 Tristar blir undersøkt av en dykker.

Bildet som er nominert i kategorien «Adventure» til Ocean Photographer of the Year 2023.

Under overskriften «Conservation» fant juryen to vinnere for «Hope» og «Impact», som selvsagt dreier seg om hvordan vi kan håpe på at havet skal leve videre, samtidig som menneskeskapte klimaendringer har stor innvirkning på hvordan naturen har det.

I Florida fant Sylvie Ayer en sjøku i det krystallklare vannet i Homosassa River.

Årets «Hope»-bilde i kategorien «Conservation» i Ocean Photographer of the Year 2023.

Isen smelter fortsatt

Ofte trenger man ikke å si noe med ord, bare vise det med et bilde. En isbjørn kjemper for å holde seg over den smeltende isen under seg på Svalbard, mens Florian Ledoux fanger et sårbart øyeblikk som om det var en Bambi på isen.

Ocean Photographer of the Year-konkurransen, i regi av Ocenographic Magazine med støtte fra Blancpain, Arksen og Tourism Western Australia, har en klar målsetting om å fremheve havets skjønnhet og naturens utfordringer.

Hvis du vil se de resterende utrolige bildene, kan du se dem her. De vil også bli stilt ut i Sydney i Australia.

Vinneren av årets «Impact»-bilde i kategorien «Conservation» i Ocean Photographer of the Year 2023.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS