Slik lager du en dinosaur

-Det tok noen mann og noen timer, forteller Jørn Hurum, - Og da vi endelig var ferdig, oppdaget vi at vi hadde montert den feil, så vi måtte plukke den ned igjen og starte forfra.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag er imidlertid den norske dinosaurforskeren fornøyd. Det 13 meter lange og seks meter høye beistet skremmer vannet av de som uforvarende entrer hallen på Zoologisk museum, og gjør dermed sitt til at Dødelige dinosaurer er blitt den kanskje mest imponerende utstilling som har vært vist her i landet.

Nedenfor kan du se hvordan dinosauren ble bygget opp på Zoologisk museum.

Tyrannosauren på Tøyen-museet har fått kallenavnet Stan. Som sine artsfeller levde han i Nord-Amerika på slutten av krittiden, altså helt på slutten av det som var dinosaurenes periode.

Tyrannosaurus rex var blant de aller største rovdinosaurene. Av de artene vi kjenner, er den bare så vidt slått av den søramerikanske Giganotosaurus og de to afrikanske artene Carcharodontosaurus og Spinosaurus.

Akkurat Stan levde i det som i dag er Sør-Dakota, hvor det på den tiden var et stort delta med rikt plante- og dyreliv. Her fantes palmer, ginkgotrær (som du kan se i Botanisk hage utenfor utstillingen), kjempestore bartrær og bregner, men ikke gress.

Stan delte skogen og deltaet med krokodiller, flygeøgler, firfirsler, små pattedyr, og andre dinosaurer, både rovdyr og planteetere. Sistnevnte utgjorde antagelig hoveddelen av dietten.

- Stan må ha vært litt av en slåsskjempe, forteller Hurum.

Flere steder på skjellettet er det skader han må ha fått i kamp med andre dinosaurer. To sammengrodde nakkevirvler tyder på at han en gang brakk nakken (og overlevde) og i selve hodeskallen er det et 2,5 cm stort hull som sannsynligvis stammer fra tennene til en annen Tyrannosaurus.

Stan ble antagelig skadet på samme måte som dyr blir skadet i dag - i kamp om mat eller i kamp om hunner å pare seg med.

Enkelte funn kan for øvrig tyde på at disse rovdyrene ikke var totalt asosiale. Tyrannosaurus kan ha vært et flokkdyr. Kanskje jaktet de sammen; de yngre individene jaget flokker av planteetere mot de store, og mer langsomme voksne - som på sin side ikke hadde store problemer med å avlive byttet.

Og denne jakten gikk unna i en fart på opp mot 24 km/t, kan Hurum fortelle - hvilket betyr at Stan gjorde unna 60-metern på ni blank! Ikke dårlig for en som veier nesten sju tonn.

Powered by Labrador CMS