Her har den fryktinngytende kjendisen Tyrannosaurus rex våknet til live.
Her har den fryktinngytende kjendisen Tyrannosaurus rex våknet til live.

Dinosaurer har inntatt Sarpsborg

De blunker, løfter hodet og lager lyd. På INSPIRIA science center har 15 livaktige dinosaurer overtatt førsteetasjen.

Forventningene er høye blant barna utenfor vitenskapssentere i Sarpsborg. Når dørene åpner, møtes publikum av to enorme dinosaurer. Stegosaurus, med sin veldige kropp og beinplater på ryggen og nebbdinosauren Parasaurolophus, som står på to bein og værer ut i lufta. Begge rager langt over hodet på et voksent menneske.

Begeistringen er størst blant barna når «ild» og røyk freser opp fra den midtre installasjonen, og Tyrannosaurus rex våkner til live.

Utstillingen «Dinosauria - fakta og myter» åpnet ved INSPIRIA science center i Sarpsborg den 3. juli.

Hovedattraksjonen er 15 mekaniske dinosaurer. De beveger hodet og halen, huden er tilsynelatende myk, og noen ser til og med ut til å puste. Her kan man kanskje få et inntrykk av hvordan det ville vært å se en ekte dinosaur, selv om denne gjengen er langt mer fredelige.

Mange har tatt turen

Interessen for utstillingen har vært over forventning, forteller Vegard Haugen, kommunikasjonsrådgiver og webredaktør ved INSPIRIA.

Som et smitteverntiltak har arrangørene delt opp i tre puljer på maks 200 personer om gangen i løpet av dagen. Mellom pausene rengjøres berøringsflater.

- Det har vært utsolgt hver dag siden åpningen, alle puljer, sier Haugen.

Dinosaurer ser ut til å fenge.

- Vi hadde kjøpt inn dinosaurleker som vi trodde skulle vare til langt utpå høsten, men allerede første uka så var det utsolgt. Vi måtte bestille mer. Det har vært helt vanvittig.

I fjor hadde senteret omtrent 5600 besøkende i juli. Mens i år bikket antallet 8400 i løpet av de første fjorten dagene.

Parasaurolophus er diger sammenlignet med et menneske.
Parasaurolophus er diger sammenlignet med et menneske.

Kom med båt fra Mexico

Utstillingen er åpen hver dag frem til 16. august, og deretter i helger og skoleferier frem til påske 2021.

En slik dinosaurutstilling har ikke vært i Norge før, forteller Vegard Haugen ved INSPIRIA.

- Det startet med at vi hadde en liten dinosaurutstilling i fjor, bare en helg, da så vi at interessen for dinosaurer var bra, sier han.

- Vi ville gjøre noe litt større og begynte å se hva som fantes av muligheter. Vi så at i Mexico så har de en svær dinosaurpark hvor det lages autentiske modeller i fullskala.

Avtalen kom i orden, men koronasituasjonen så ut til å legge planene i grus.

- Men vi valgte heller å se på det som en mulighet til å bygge om hele senteret, satse enda større på dinosaurene, og la utstillingen vare mye lenger. For her er det ikke så mye berøring, man ser på avstand og det er lettere å tilpasse til smittevern. Så det fungerte egentlig veldig greit.

Dinosaurmodellene kom med tre store konteinere over havet fra Mexico. De som skulle sette opp utstillingen, kunne ikke bli med på grunn av reiserestriksjoner. Dermed måtte de ansatte bygge sammen dinosaurene selv, med hjelp over nettet.

- De som stod for byggingen har gjort en kjempejobb, sier Haugen.

Haugen håper dinosaurutstillingen kan være med å vekke barns interesse og nysgjerrighet for naturvitenskap.

Vegard Haugen er kommunikasjonsrådgiver og webredaktør ved Inspiria science center.
Vegard Haugen er kommunikasjonsrådgiver og webredaktør ved Inspiria science center.

T-rex er kulest

Familien Griffiths Sandaune er på ferie og tok turen til vitenskapssenteret onsdag. Barna Tilda Sofie og Tian Benjamin, gir tommel opp til utstillingen. Spesielt liker de T-rex.

- Jeg er imponert over de som forteller, de er gode, sier mor Linda Therese.

Geir Olav Griffiths Saudane synes det fungerer bra med smittevernstiltakene. Hver pulje har to timer til rådighet inne, noe han synes er passelig. 200 personer om gangen gir god plass.

- Det er mer behagelig, sier han.

Familien Griffiths Sandaune har tatt truren til vitenskapssenteret i Sarpsborg i ferien. I bakgrunnen er en modell av Dilophosaurus.
Familien Griffiths Sandaune har tatt truren til vitenskapssenteret i Sarpsborg i ferien. I bakgrunnen er en modell av Dilophosaurus.

Også familien Langbroaten er fornøyde med utstillingen. Det er spesielt minstemann, Mats, som har den største dinosaur-interessen. Han er i gang med å grave frem et fossil i sandkassa inne på senteret.

Også Mats synes det er Tyranosaurus rex som er det kuleste på utstillingen. Han synes ikke den er skummel.

- Dinosaurene ser veldig naturtro ut, jeg skvatt nesten litt, sier moren Trude.

Ida og Mats Langbroaten prøver seg som paleontologer.
Ida og Mats Langbroaten prøver seg som paleontologer.

Opplyser også om feil og myter

Utstillingen har temaet myter og fakta.

- Vi ønsker å ta en vitenskapelig tilnærming til det og si at alt her er ikke nødvendigvis hundre prosent riktig, sier Vegard Haugen.

Fakta og myter går igjen på informasjonsplansjer rundt om i utstillingen.

For eksempel har modellen av dinosauren Dilophosaurus krage. Det er slik den blir fremstilt i Jurassic Park filmene. Den fikk krage og kunne spytte gift for å bli mer skummel.

- Det har forplantet seg såpass at de som har laget dinosaur-modellene har tatt med kragen. Da står det på skiltet at det er feil og en myte.

Det er ikke første gangen noen har påpekt at skaperne bak Jurassic park-filmene har tatt seg noen kreative friheter. Danske forskere var ikke nådig i forkant av premieren til Jurassic World i 2015:

– Man bør absolutt ikke se filmen av faglige grunner. Forskningen fra siste 20 årene er helt forbigått, sa Jesper Milan, som arbeider ved Østsjællands Museum, til videnskab.dk.

forskning.no har tidligere skrevet om hvordan dinosaurer har blitt framstilt av kunstnere gjennom tidene. Da så dinosaurer ganske annerledes ut enn i dag. Debatten om hvordan dinosaurer faktisk så ut, raser fortsatt. Som for eksempel i 2014 da forskere kranglet om fargen på fjærene til dinosaurer.

Se video av Tyrannosaurus rex

Om utstillingen:

Sted: INSPIRIA Science Center, Sarpsborg

Tid: Tre puljer hver dag.

Kl. 10.00-12.00

Kl. 12.30-14.30

Kl. 15.00-17.00

Åpent: Hver dag frem til 16 august, deretter i helger og skoleferier fram til påsken 2021.

Les mer på inspiria.no.

Powered by Labrador CMS