Forskerne anbefaler ikke omega-3-tilskudd, verken for å forebygge eller behandle diabetes 2. (Foto: RomarioIen / Shutterstock / NTB scanpix)
Forskerne anbefaler ikke omega-3-tilskudd, verken for å forebygge eller behandle diabetes 2. (Foto: RomarioIen / Shutterstock / NTB scanpix)

Omega-3 hjalp ikke mot diabetes 2

Lite tyder på at du kan senke risikoen for diabetes 2 ved å få i deg mer omega 3, ifølge en ny gjennomgang av forskningen.

Det ser stygt ut for mange typer tilskudd om dagen.

Nylig viste en stor oppsummering at D-vitamin-tilskudd ikke hjelper mot hjerteproblemer. I fjor kom en gjennomgang som tyder på at det samme gjelder tilskudd av omega-3.

Og nå publiseres altså resultatene fra en stor oppsummering av forskningen på omega 3 og diabetes 2.

De peker i samme retning:

Det er ingenting som tyder på at du senker risikoen for diabetes 2 ved å øke inntaket av omega 3.

90 000 mennesker

Det er Tracey Brown og en rekke kollegaer ved Norwich Medical School ved britiske University of East Anglia som har gjennomført undersøkelsen. De har tatt for seg resultatene fra over 80 såkalte intervensjonsstudier – tester der noen deltagere har spist mer omega 3, mens andre ikke har det.

Gjennomgangen inkluderer resultatene fra over 90 000 mennesker, og inneholder også data fra hittil upubliserte studier. Den omfatter både studier av ulike tilskudd og undersøkelser der deltagerne har spist mer fet fisk eller andre omega-3-rike matvarer.

Forskerne har analysert dataene på ulike måter, på jakt etter tegn til sammenhenger.

Men fangsten er altså svært mager.

Ingen effekt

Det var ingenting som tydet på at folk som fikk i seg mer omega-3 hadde lavere risiko for diabetes 2 eller færre tegn på problemer med sukkeromsetning i kroppen.

Forskerne fant heller ingen effekt i spesielle undergrupper av deltagere, for eksempel de som hadde deltatt i langvarige eksperimenter, de som hadde byttet ut spesielle deler av kosten med omega-3-fett eller de som hadde økt omega-3-inntaket ved å endre kostholdet.

Det var i det hele tatt ingenting som tilsa at inntaket av verken omega-3, omega-6 eller flerumettet fett generelt hadde noen innvirkning på sukkeromsetningen i kroppen.

Den eneste antydningen til effekt, var at store doser med omega-3-tilskudd så ut til å gi en forverring i kroppens evne til å håndtere sukker.

Vet ikke nok om fisk og flerumettet fett generelt

Tilskudd av omega-3 bør ikke anbefales for verken forebygging eller behandling av diabetes 2, skriver Brown og co i BMJ, hvor resultatene nå er publisert.

De påpeker imidlertid at de fleste av studiene i gjennomgangen har undersøkt omega-3-tilskudd av ulike slag. Dermed er det ikke nok data til å slå fast noe sikkert om virkningen av omega-6, flerumettet fett generelt eller mer fet fisk i kosten.

Studien kan heller ikke svare på om mennesker med spesielt lavt nivå av omega-3 i kosten kan ha nytte av tilskudd.

Forskerne anbefaler nå flere undersøkelser for å finne svar på disse spørsmålene.

Referanse:

T. J. Brown, J. Brainard, F. Song, X. Wang, A. Abdelhamid & L. Hooper, på vegne av PUFAH Group, Omega-3, omega-6, and total dietary polyunsaturated fat for prevention and treatment of type 2 diabetes mellitus: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials, BMJ, august 2019. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS