På scenen står fra venstre: Kvinne med kort, grått hår, briller, lys bluse og langt, svart skjørt. Kvinne med skulderlangt, mørk blondt hår og svart, kortermet kjole. De har hver sin blomsterbukett. Mette-Marit som klapper og har svart, langermet topp, knelangt, blått skjørt og svarte pumps. Kvinne med kort, brunt hår og svart og lilla kjole.
Kronprinsesse Mette-Marit delte ut Nasjonalforeningen for folkehelsens forskningspriser 2024. Professor Ingvild Tina Saltvedt (til venstre) mottok demensforskningsprisen og professor Kristina Hermann Haugaa (nummer to fra venstre) mottok hjerteprisen.

Kronprinsesse Mette-Marit hedret vinnere av forskningspriser

Nasjonalforeningen for folkehelsen fikk besøk av kronprinsesse Mette-Marit da de skulle hedre vinnerne av forskningsprisene for 2024.

Nasjonalforeningen deler ut to årlige priser, hjerteforskningsprisen og demensforskningsprisen.

I år gikk hjerteforskningsprisen til professor Kristina Haugaa, som er kardiolog med spesialitet i genetiske hjertesykdommer.

Hun får prisen for banebrytende arbeid med genetiske hjertefeil.

Hjerneslag og kognitiv svikt

– Takket være forskere som Kristina Haugaa kan vi nå i langt større grad både forhindre at hjertefeilen får dødelig utfall og ta mye bedre vare på de av oss som er bærere av de genetiske hjertefeilene Haugaa har viet seg til å forstå, sier generalsekretær Mina Gerhardsen om hjerteprisvinnerens forskningsarbeid.

Ingvild Tina Saltvedt, som er professor ved NTNU og overlege ved St. Olavs hospital, mottok demensforskningsprisen. Hun har jobbet med demens i 30 år, som både kliniker og forsker.

– Saltvedt sin forskning på sammenhengen mellom hjerneslag og kognitiv svikt regnes som banebrytende også i internasjonal sammenheng, sier Gerhardsen.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS