En notis fra De regionale forskningsfondene - les mer.

– Vi skal kartlegge grundig hvorfor folk kjører ungene til trening og hva det er som hindrer dem i å velge andre former for transport, sier forskningsleder Susanne Nordbakke ved Transportøkonomisk institutt. (Illustrasjon: Toey Toey / Shutterstock / NTB scanpix)

Vil ha slutt på foreldrekjøring til fritidsaktiviteter

Nesten alle bærumsbarn som skal på trening etter skolen, blir kjørt av foreldrene. Nå skal kommunen forske seg frem til effektive tiltak som kan gi kjørestopp.

Hvis det er slik at transport(u)vaner oppstår i ung alder, har dagens foresatte virkelig en jobb å gjøre. I Bærum blir ni av ti barn som skal på fritidsaktiviteter etter skoletid, kjørt av foreldrene.

For å komme foreldrekjøringen til livs, gir Bærum kommune seg nå i kast med forskningsprosjektet Kjørestopp.

– Vi skal se på årsakene til følgereiser, reiser der noen skal følges til en eller annen aktivitet. Bilbruken på slike reiser har økt med 85 prosent siden 1980-tallet, noe som naturligvis har konsekvenser for både folkehelse, trafikksikkerhet, klima og miljø. Det er stort behov for tiltak som gjør det lettere å reise til og fra fritidsaktiviteter uten bil, sier Dag Stien, konstituert leder for Natur og idrett i kommunen.

Forskningsleder Susanne Nordbakke ved Transportøkonomisk institutt holder i rattet i forskningsprosjektet. Hun forteller at forskerne vil konsentrere seg om reiser til og fra organiserte idrettsaktiviteter for barn mellom seks og tretten.

– Der vet vi at flere barn skal til samme sted samtidig. Målet er å utvikle tiltak og verktøy som gjør at flere velger kollektivtransport, gange, sykkel eller i alle fall samkjøring med flere barn i én bil, sier hun.

Les mer om forskningsprosjektet på hjemmesidene til De regionale forskningsfondene

Powered by Labrador CMS