Falskt forskernettverk på Facebook

Mange av verdens fremste stamcelleforskere er fanget i et falskt vennenettverk på Facebook. Ingen vet hvem som står bak de falske profilene, eller hvorfor de er der.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Over hundre forskere, journalister og politikere i det amerikanske stamcellemiljøet er medlemmer av det falske Facebook-nettverket.(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)"

Det falske nettverket ble oppdaget av en Forbes-journalist som fikk en venneforspørsel fra Washington Post-journalisten Rick Weiss, som har skrevet mye om den amerikanske stamcelledebatten.

Forbes-journalisten takket ja, og kunne se at Weiss hadde mange Facebook-venner i det internasjonale stamcellemiljøet.

"Å få sin identitet frastjålet på internett kan være frustrerende, og i verste fall ødeleggende for karriere og privatliv. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)"

Men profilen til Weiss var falsk, og det var mange av profilene til vennene hans også.

- Kan lages på en dag eller to

Sikkerhetseksperter kaller et slikt nettverk et Sybil-angrep, oppkalt etter boka Sybil, om en kvinne med kraftig multippel personlighetsforstyrrelse.

- Dette angrepet går ut på å skape et overbevisende nettverk, som brukes til å skape et inntrykk av at en sak, som stamcelleforskning, er mer akseptert eller mer omstridt enn den egentlig er, sier visepresidenten i Creative Commons, John Wilbanks, til Nature.

Nature skriver at det er lite aktivitet på nettverket, men at en del av profilene er tatt ned etter at journalister begynte å grave i saken og forskerne har fått sagt fra til Facebook.

Datasikkerhetsforsker ved Eurecom i Frankrike, Engin Kirda, sier til Nature at et slikt nettverk kan lages på en dag eller to, og at det kan brukes til å lure til seg sensitiv informasjon fra folk som tror de er kollegaen din.

Kirda legger til at det i dette tilfellet ser ut som om det er tilfeldig at det er stamcellemiljøet som er rammet.

Det falske Facebook-nettverket er en av sakene som ble tatt opp på internettkonferansen WWW 2009 i Madrid i forrige uke.

Lenke: 

Fake Facebook pages spin web of deceit, i Nature News

Powered by Labrador CMS