Dagens ESS: Religiøsitet og kirkebesøk

Langt over halvparten av polakkene går i kirken minst én gang i uken, men må likevel se seg slått av grekerne som det mest religiøse folkeslaget i Europa.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagens ESS

forskning.no har plukket ut en rekke resultater fra den såkalte ESS-undersøkelsen, som vi vil presentere i ukene fremover.

European Social Survey (ESS) er en stor europeisk undersøkelse der 40 000 mennesker i 20 land har svart på hele 150 spørsmål.

Spørsmålene er innenfor mediebruk, politikk, livskvalitet, diskriminering, religion og identitet, helse- og helsetjenester, økonomisk moral, familie og arbeid.

Dataene i undersøkelsen er tilrettelagt av Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD).

Data ligger fritt tilgjengelig på http://ess.nsd.uib.no.

Resultater fra 17 av de 20 landene er nå klare.

 

Hele 50,3 prosent av polakkene svarer at de går i kirken hver uke - og det selv om man ikke tar med spesielle anledninger. 7,1 prosent svarer at de går i kirken flere ganger i uka.

Vi må faktisk halvere tallet for å finne neste land på lista; i Portugal svarer 26,5 prosent at de går i kirken én gang i uka, mens fire prosent sier at de går dit oftere.

Grekerne mest religiøse

Imidlertid topper ikke Polen statistikken over de mest religiøse i Europa. Den plassen tar grekerne, hvor 15,8 prosent anser seg som “veldig religiøse”.

Deretter følger polakkene med 12,2 prosent, mens sveitserne innehar tredjeplassen med 8,7 prosent “veldig religiøse”.

Tsjekkerne minst religiøse

Den andre veien er det et land som skiller seg enda klarere ut. I Tsjekkia svarer nemlig 35,7 prosent at de ikke er religiøse i det hele tatt, samtidig som 59,1 prosent av tsjekkerne sier at de aldri går i kirken.

På plassene bak Tsjekkia følger Estland og Sverige, hvor henholdsvis 19,6 og 19,0 prosent svarer at de ikke er religiøse i det hele tatt.

På plassene bak Tsjekkia i liten interesse for kirkebesøk følger Belgia og Storbritannia, hvor henholdsvis 54,0 og 46,8 prosent sier at de aldri er i kirken.

Sverige minst religiøs i Norden

Hvis vi kikker på de nordiske landene er det Sverige som viser seg som det minst religiøse landet. Der er det 41,1 prosent som sier at de aldri går i kirken, mens 19,0 prosent svarer at de ikke er religiøse.

Norge holder seg tett bak svenskene og er lite religiøse - både sett i et nordisk og i et europeisk perspektiv.

Mest religiøse i Norden er finnene, selv om det bare er fire prosent som sier at de er “veldig religiøse”.

Ser man Europa under ett er det 12,7 prosent som sier at de ikke er religiøse i det hele tatt, mens 5,4 prosent svarer at de er “veldig religiøse”. Hver tredje europeer går aldri i kirken, mens 18,8 prosent sier at de går i kirken hver uke eller oftere.

Sjekk resultatene selv

Nedenfor finner du tabellen som viser hvor religiøs befolkningen i 17 europeiske land er, og hvor ofte de går i kirken.

Du kan også laste ned og analysere dataene selv hos Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste, selv om dette krever en smule metodisk innsikt.


 


 

Powered by Labrador CMS