Hva er egentlig utenomjordisk liv?

Vi leter etter oksygen og vann på andre planeter, for å spore opp utenomjordisk liv der ute. Men hvem sier at man trenger vann for å leve? Jack Cohen og Ian Stewart har beskrevet mulige fremmede livsformer i boka Evolving the alien.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Problemet med å lete etter liv i rommet er at vi bare har ett eksempel å gå ut fra, nemlig jorda. Dermed er det vanskelig å si om liv er definert som bakterier, planter og dyr på en våt planet, eller om forholdene på jorda bare representerer ett av utallige miljøer hvor levende organismer kan finnes.

Hva leter vi etter?

Trenger man sollys for å skaffe energi? Kan vann byttes ut med metan? Kan det finnes levende gassorganismer? Kan man bo på en sol? Spørsmålene står i kø, og Jack og Ian prøver å svare så godt de kan, med vår hjemlige biologi, kjemi, fysikk og astronomi som oppslagsverk.

Det første gutta gjør er å kvitte seg med begrepet astrobiologi, vitenskapen om jordlignende planeter med jordlignende liv. I stedet innfører de ordet xenoscience, som betyr noe slikt som vitenskapen om det rare.

Dette er altså ikke noen bok om gjengse oppfattninger av humanoide aliens (les: små grå menn), men heller en oppdagelsesreise i muligheter i rommet.

Kjønn og sånt

Boka tar for seg mange aspekter av det mulige livet der ute, og ett av temaene som tas opp er sannsynligheten for at eventuelle utenomjordiske vesener har kjønn og praktiserer sex.

forfatterne

Ian Stewart er professor i matematikk ved universitetet i Warwick. Han har skrevet mange populærvitenskapelige bøker, blant annet bestselgeren Does God Play Dice?.

Jack Cohen er biolog, og har gitt råd til mange kjente science fiction-forfattere. Han har også skrevet flere populærvitenskapelige bøker.

Det høres i utgangspunktet ut som et spekulativt spørsmål, men tatt i betraktning hvor viktig paring er for livet her nede, er det kanskje verdt et kapittel. Men forvent deg for all del ikke pusting og pesing på klingonsk.

Spekulasjoner

Det er vanskelig å filosofere over temaet liv i universet uten at diverse scifi-kreaturer popper inn i bevisstheten, og forfatterne av Evolving the alien har like godt brukt dem som inspirasjon. De diskuterer eller harselerer med de ulike skapningene, og boka er overstrødd med korte referater fra historiens kjente og mindre kjente scifi-fortellinger.

Siden det er dårlig med empiriske beviser når det gjelder utenomjordiske skapninger, er boka til Jack og Ian selvfølgelig bare spekulasjoner. Dermed kan enhver tillate seg å være enig eller uenig med teoriene og mulighetene de tegner. Boka har fått både ros og kritikk blant anmelderne, men det ser ut til at de fleste enes om at den er artig lesning.

Evolving the alien, the science of extraterrestrial life
Av Jack Cohen og Ian Stewart
Ebury Press, 345 sider.
ISBN 009187927-2

Powered by Labrador CMS