Blir vi syke av norsk kjøtt?

En ny omfattende rapport fra Folkehelseinstituttet slår fast at du kan bli alvorlig syk av å spise norsk kjøtt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

“Norsk kjøtt er en betydelig smittekilde for enkelte sykdommer», heter det i konklusjonen i rapporten “Blir vi syke av norsk kjøtt?”.

- For noen sykdommer, som er sjeldne, men alvorlige, kommer smitten fra kjøttet, sier forsker og avdelingsleder Georg Kapperud ved Folkehelseinstituttet til Vårt Land.

De to alvorligste sykdommene som kan spores til norsk kjøtt er diareen yersiniose og parasittsykdommen toksoplasmose. Hvert år registreres 90-150 tilfeller av yersiniose i Norge.

Det reelle tallet er trolig høyere fordi mange ikke har oppsøkt lege. Sykdommen kan gi opphav til leddbetennelser som kan utvikle seg til kroniske, revmatiske sykdommer.

Den vanligste smittekilden til yersiniose er svinekjøtt og svinekjøttprodukter. Toksoplasmose rammer hvert år opptil 50 nyfødte barn i Norge. Barna er blitt smittet mens de lå i mors liv.

Misdannelser og alvorlige senskader hos barnet er en følge av sykdommen.

Hvis en gravid kvinne blir smittet av toksoplasmose for første gang mens hun er gravid, er det også fare for abort eller tidlig død. Moren selv blir ikke syk som en følge av parasitten. Den rammer kun det ufødte barnet.

- Dette er en alvorlig sykdom med store samfunnsmessige og personlige konsekvenser, sier Kapperud.

De fleste sykdomstilfellene av toksoplasmose skyldes at den gravide har spist rått eller ikke helt gjennomstekt kjøtt eller kjøttprodukter.

(NTB)

Powered by Labrador CMS