Nå kan kyllingkjøtt dyrkes i laboratoriet med ny teknologi
Teknologi som etterligner et blodomløp, kan være et skritt på veien mot storskalaproduksjon av dyrket kjøtt, mener professor.
Nam! Hva med litt «kyllingkjøtt» rett fra laboratoriet?(Foto: Shoji Takeuchi / Universitetet i Tokyo)
AnneRinggaardJOURNALIST, VIDENSKAB.DK
Publisert
Kjøtt dyrket fra celler i laboratorier kan være en løsning for å gi verdens befolkning mer bærekraftig mat og sikre nok mat til alle i fremtiden.
Nå har japanske forskere utviklet en ny metode. Den kan kanskje løse en av de store hindringene for å dyrke og sette sammen muskelcellene som trengs for å lage kjøtt.
Dyrket kjøttet i en tank
Forskerne har bygget en bioreaktor til å dyrke cellene i. Det er en slags tank der biologiske prosesser foregår under kontrollerte
forhold.
Reaktoren tilfører næringsstoffer og oksygen
til celler som ligger tett i tett i muskelvevet. Samtidig gjør den det
mulig for cellene å fjerne avfallsproduktene som blir til overs fra
oksygeneringsprosessen.
Oksygenering av muskelcellene og fjerning av avfallsstoffer
er avgjørende for å lage kjøtt som har de samme kvalitetene som naturlig
kjøtt.
– Dette er et av hovedproblemene. Her forsøker de å løse det
ved å bygge et system som etterligner en blodsirkulasjon. Metoden har et klart
potensial. Den kan være et skritt i riktig retning, sier Jette Feveile Young,
professor ved Aarhus Universitets Fødevareinstitut i Danmark.
Young har lest studien, men har ikke vært
involvert i forskningen, som nettopp er publisert i det vitenskapelige
tidsskriftet Trends in Biotechnology.
Dyrket ti gram kjøtt
De japanske forskerne har dyrket ti gram kyllingkjøtt ved
hjelp av bioreaktoren sin. De sammenligner den med et blodomløp, som forsyner celler hos dyr og mennesker med oksygen og næringsstoffer.
– I vevet ligger cellene i mange lag, og når man produserer
dyrket kjøtt, er det vanskelig å få oksygen inn til cellene i midten og
avfallsprodukter ut. Du må ha et system der dette kan skje for å lage den
riktige strukturen, forklarer Young.
Dette er langt fra første gang forskere har dyrket kjøtt fra
celler i laboratoriet, men tidligere har forskerne fått cellene til å
dele seg og vokse før de er satt sammen til en ekte kjøttstruktur.
Slik ser de ti grammene med «kyllingkjøtt» ut som forskerne klarte å dyrke i bioreaktoren sin(Foto: Shoji Takeuchi / Universitetet i Tokyo)
Fordelen med den japanske bioreaktoren er at den også kan
brukes til medisinske formål. For eksempel til å
dyrke organer fra mennesker, skriver forskerne.
Reaktoren bruker filtre som ligner på dem som filtrerer vann i husholdninger og i dialysemaskiner for nyrepasienter.
Ulempen er at bioreaktoren ennå ikke er godkjent til bruk i
mat.
– Det kan bli komplisert fordi de også må forholde seg til
smak og mattrygghet. De skriver litt om smak i artikkelen sin, men de forholder seg lettvint til det og ikke til hele den komplekse smaksstrukturen i kjøtt, sier Young.
Den danske professoren og kolleger fra Aarhus Universitet
har nettopp publisert en studie. De viser hvordan noen av de sentrale
prosessene som skjer når muskelceller blir til det kjøttet vi kjenner fra dyr,
også skjer når kjøtt dyrkes fra celler i et laboratorium.
Annonse
Derfor er det sannsynligvis mulig å produsere kjøtt som har
de samme kvalitetene som kjøtt fra dyr.
Her er det dyrkede kyllingkjøttet i produksjon i laboratoriet.(Foto: Shoji Takeuchi / Universitetet i Tokyo)
Rundt om i verden jobber både universitetsforskere og
bedrifter med å utvikle metoder for å dyrke kjøtt og produsere det i
store mengder.
Mens forskere som japanerne deler metodene sine i offentlig
tilgjengelige vitenskapelige tidsskrifter, gjør ikke selskapene det.
– Selskapene som jobber med dette, har en tendens til ikke å
dele kunnskapen sin, fordi verdien deres ligger i teknologien. Derfor er det
vanskelig å vurdere hvor langt man er fra å kunne dyrke kjøtt til storskalaproduksjon, sier Young.