Svaler utvikler seg til å unnvike trafikk

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge en ny studie har svaler som bor i klipper nær veier utviklet kortere, mer manøvrerbare vinger for å hjelpe dem å unnvike motgående biler.

Studien er publisert i Current Biology, og forfatterne oppdaget trenden da de la merke til at antallet svaler som var blitt drept i trafikken hadde sunket over de siste tre tiårene.

En av forfatterne av studien, biolog Charles Brown ved University of Tulsa i Oklahoma, forteller at selv om funnene ikke viser at nedgangen i trafikkrelaterte dødsfall hos svalene kan være på grunn av vingelengde alene, støtter forkortelsen av vingene idéen om at fuglene tilpasser seg forstyrrende omgivelser, som det er antatt at også andre arter gjør.

Sammen med ornitolog Mary Bomberger Brown ved University of Nebraska-Lincoln, sporet Brown bestander av klippesvaler (Petrochelidon pyrrhonota) i Vest-Nebraska i 30 år.

Mens de to forskerne undersøkte koloniene langs veiene, samlet Brown inn døde fugler for utstopping. Han samlet totalt inn 104 svaler drept av kjøretøy, og 134 fugler drept ved uhell i nettene forskerne brukte i studien.

Når forskerne oppdaget en nedgang i det årlige antallet trafikkdrepte fugler, sammenliknet de vingelengdene på de to typene av utstoppede fugler.

De oppdaget at fugler som var blitt drept av kjøretøy hadde lengre vinger enn fuglene som døde i nett. Og mens vingene på fuglene som ble drept i trafikken ble lenger over tid, ble vingene til fuglene som døde i nett – majoriteten av populasjonen – kortere. (forskning.no/spø)

Powered by Labrador CMS