Beethoven blyforgiftet

Avanserte analyser av Ludwig van Beethovens hodeskalle har vist at den store komponisten døde av blyforgiftning. Men forskerne vet ikke hvordan Beethoven fikk i seg alt blyet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Analysene er foretatt ved det amerikanske energidepartementets Argonne-laboratorium sør for storbyen Chicago. Ørsmå biter av bein fra den store komponistens kranium har vært gransket med laboratoriets kraftigste røntgenapparat.

Resultatene bekrefter teorien om at Beethoven, som døde i 1827 i en alder av bare 56 år, led av langvarig blyforgiftning.

- Arvestoffet DNA viser at beinbitene virkelig stammer fra Beethoven, og andre analyser at de har sterkt forhøyd blyinnhold, sier forsker Bill Walsh.

- Beethovens personlighet forandret seg mens han var på slutten av tenårene og tidlig i 20-årene, og på denne tiden led han også av magesykdommer. Disse symptomene stemmer godt overens med blyforgiftning, mener Walsh.

Enkelte musikkhistorikere har antydet at årsaken til blyforgiftningen kan ha vært Beethovens vane med å drikke vin av blybegre. Andre tror han gjennomgikk medisinsk behandling der medisinene inneholdt mye bly.

(NTB)

Powered by Labrador CMS