Over halvparten av norske barn fikk mellomnavn i 2017. (Illustrasjonsfoto: Grekov's, Shutterstock, NTB scanpix)

Sofie og Jakob ble mest brukte babynavn i 2017

Sofie topper Statistisk sentralbyrås navnestatistikk for jenter for fjoråret, mens Jakob ble årets guttenavn. 

I alt fikk 412 jenter navnet Sofie eller Sophie i fjor, mens 424 gutter ble kalt Jakob eller Jacob.

Med ulike former for Sofie og Jakob på topp skyves navnevinnerne – og Skam-navnene – Nora og William ned fra topplasseringen i 2016 til henholdsvis 2. og 6. plass i 2017 på SSBs statistikk.

– Både Sofie og Jakob har en klassisk popularitetsutvikling for navn, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB, som har ansvaret for navnestatistikken.

I en pressemelding illustrerer han dette ved at Sofie og Jakob var svært populære rundt år 1900, før de gikk nesten helt ut av bruk, for så å komme langsomt tilbake.

Holder stand

De populære jentenavnene er fremdeles korte, dominert av flere vokaler og sju av topp ti-navnene ender på A. Nora, Emma, Sara og Ella følger bak Sofie. Det eneste som skiller seg litt ut, er prinsessenavnet Ingrid, på 10. plass. De ti mest brukte jentenavnene i fjor er for øvrig de samme som topp ti i 2016.

Også lenger ned på lista florerer de korte jentenavnene med a-endelser.

Blant småguttene er det de bibelske navnene som ennå holder stand. Etter Jakob følger Lukas, Emil, Oskar og Oliver, men også Filip og Noah holder stand i toppen. To navn som lenge har hengt med i teten, Mathias og Aksel, er skjøvet ned til 14. og 12. plass, til fordel for Elias og Isak, også de bibelske navn som lenge har vært populære og nå kommer sterkt tilbake.

Tradisjoner

Det er store regionale forskjeller mellom hvilke navn som er mest brukt. Som vanlig troner Mohammed i ulike skrivemåter i Oslo, men er nummer 24 for hele landet. William, som har gått sterkt tilbake på landsbasis til nummer 6, er fortsatt på topp i Akershus og Sogn og Fjordane.

– Selv om Jacob er det mest brukte guttenavnet totalt i Norge, er det bare i fylkene Hordaland og Troms navnet troner øverst på lista, sier Ouren.

Jonas, som er nummer 15 landsbasis, topper i Buskerud og Telemark.

På jentesiden er Sofia, som i 2016, på topp i Oslo, med landsvinner Sofie helt nede på 20. plass. Mathilde topper i Vest-Agder, Vilde i Sogn og Fjordane og Aurora i Finnmark.

Over halvparten, 51,5 prosent, av barna får mellomnavn. Her er favorittene de samme som i 2016.

Sofie/Sophie er mest populære annet fornavn, foran Marie. Den mest brukte navnekombinasjonen i fjor var Emma Sofie. Alexander/Aleksander topper igjen guttenes liste over annet fornavn, før André. Den mest brukte guttenavnkombinasjonen var i fjor Liam Alexander.

Powered by Labrador CMS