Om du tror at du får sove like lenge som før når smårollingen bare begynner i barnehagen, må du tenke om igjen. (Foto: Frank May / NTB scanpix)

Foreldre får nattesøvnen ødelagt i seks år etter barnefødsel

Nybakte mødre snytes for en times søvn hver natt de første månedene etter fødsel. Begge foreldrenes søvnunderskudd kan vedvare så lenge som seks år etter det første barnets ankomst, ifølge ny studie.

Å føde et barn har drastisk, kortsiktig innvirkning på nybakte mødres søvn, spesielt de første tre månedene av babyens liv.

Men nattesøvnen kan bli redusert eller avbrutt i mange år etter at den førstefødte kom til verden, ifølge en ny studie fra University of Warwick. Den er publisert i tidsskriftet Sleep.

De første tre månedene sov de ferske mammaene en time mindre i snitt per natt enn før de ble gravide.

Barnefaren slapp billigere unna, med bare et kvarters mindre søvn per natt enn før den store livsendringen.

– Dette kommer nok av at moren er den primære omsorgspersonen den første tiden i babyens liv, sier forskerne i en pressemelding.

Det første halve leveåret var søvnreduksjonen noe mer tydelig hos mødrene som ammet enn blant mødrene til barna som fikk morsmelkerstatning.

Mindre søvn selv etter fire til seks år

Forskerne fant ut at det tok lang tid før foreldrene igjen ble tilfreds med hvor lenge de fikk sove om natten.

Om du tror at du får sove like lenge som før når smårollingen bare begynner i barnehagen, må du tenke om igjen. Selv så lenge som fire til seks år etter fødselen, oppga foreldrene at de hadde underskudd på søvn.

Seks år etter at førstefødte kom til verden, oppga mødrene fortsatt at de sov 20 minutter mindre enn før graviditeten, og fedrene sov fortsatt om lag et kvarter mindre.

De oppga også at de ikke var fornøyd med søvnmengden sin.

Det så heller ikke ut til at høyere husholdningsinntekt eller psykososiale forhold som foreldrenes alder eller hvorvidt de var sammen om omsorgen eller alene med barnet, utgjorde noen særlig forskjell.

Første barnet verst

Studien er basert på intervjuer med 4.600 tyske kvinner og menn, som fikk barn mellom 2008 og 2015. De utgjorde et tilfeldig, representativt utvalg. 2.500 av dem var mødre.

Forskerne stilte spørsmål om søvnlengde og hvor fornøyd de var med søvnkvaliteten før graviditet, under svangerskapet og i opptil seks år etter at de fikk sitt første barn.

Innvirkningen på søvnmengden og søvnkvaliteten var mest uttalt blant førstegangsforeldre, sammenlignet med erfarne foreldre.

– Selv om det å få barn er den største kilden til glede for de fleste foreldre, er det mulig at de økte kravene og ansvaret som følger med rollen som foreldre, fører til at søvnen forkortes og at søvnkvalitet svekkes så lenge som i seks år etter fødselen til det første barnet, sier forsker Sakari Lemola ved institutt for psykologi ved universitetet i Warwick.

Kilde:

D. Richter mf: Long-term effects of pregnancy and childbirth on sleep satisfaction and duration of first-time and experienced mothers and fathers. Sammendrag. Sleep, 14. januar 2019. DOI: 10.1093/sleep/zsz015/5289255

Powered by Labrador CMS