Annonse

For første gang har flere barn og unge fedme enn undervekt

Økningen har særlig skjedd i land der folk har lav inntekt eller i mellominntektsland.

1 år gamle Preetam er med moren sin for å kjøpe godteri. I Nepal er andelen barn og unge med fedme fortsatt ganske lav. Men problemet øker raskt, i takt med mer urbanisering og at folk lager mindre mat selv.
Publisert

Unicef – FNs organisasjon for barn – slår alarm om utviklingen.

I en ny rapport har Unicef samlet data fra 190 land. Og den globale trenden er helt tydelig: 

Andelen barn og unge med fedme øker kraftig.

– Tradisjonelle dietter med fullkorn, frukt og grønnsaker er byttet ut med snacks fulle av salt, sukker og fett, sier forskeren Harriet Torlesse i en pressemelding fra UNICEF. Hun er hovedforsker bak den nye rapporten.

14 år gamle G'okie Samuel bor i øystaten Mikronesia i Stillehavet. Selv om innbyggerne har rikelig tilgang på frukt, grønt og fisk, så spiser folk stadig mer importert og kaloririk mat. Mer enn 50 prosent av alle barn og ungdommer i Mikronesia har nå fedme.

Færre med undervekt

Ifølge Unicef har andelen barn og unge i verden med undervekt, siden år 2000 gått ned fra 13 prosent til 9,2 prosent.

Men denne positive nyheten overskygges av at fedme i den samme aldersgruppen, har økt fra 3 prosent til 9,4 prosent.

Økningen har særlig skjedd i land der folk har lav inntekt eller i mellominntektsland.

Men også i rike land er fedme hos barn og unge et stort problem. I USA og De forente arabiske emirater gjelder det 21 prosent. I Chile 27 prosent.

I Norge er ett av fem barn i alderen syv til åtte år overvektige.

Knut-Inge Klepp, spesialrådgiver ved Folkehelseinstituttet og forsker i samfunnsernæring ved Universitetet i Oslo, er bekymret for utviklingen, ifølge denne forskning.no-artikkelen fra tidligere i år.

I artikkelen forteller Klepp at overvekt og fedme blant barn kan gi store helseutfordringer fysisk, psykisk og sosialt.

– Det gir utfordringer både på kort sikt for det enkelte barn og på lengre sikt ettersom overvekt i barneårene ofte fører til overvekt og fedme i voksen alder, sa Klepp.

I Chile gransker 8 år gamle Micaella hyllene med godteri.

Reklame for sukkermat

Rapporten til Torlesse og kolleger slår fast at endringen først og fremst skyldes endrede kostvaner, og ikke minst det som kalles hurtigmat.

Dette er ofte ultraprosessert mat med høy energitetthet. Det siste innebærer at maten har mange kalorier i forhold til vekten.

En Unicef-undersøkelse blant 64.000 unge i alderen 13–24 år fra over 170 land, viste at 75 prosent kunne huske å ha sett reklame for sukkerholdige drikker, snaks eller hurtigmat den siste uken. I alt 60 prosent av ungdommene sa at reklamen økte lysten til å spise maten.

Unicef peker på massiv markedsføring og tilgjengelighet av usunn mat som hovedforklaring. De etterlyser tiltak fra regjeringer, som skatter på visse matvarer, forbud mot salg av junkfood og søtsaker i skoler. 

Unicef foreslår også regulering av markedsføring rettet mot barn og unge.

– Skal vi klare å bremse utviklingen, trengs lover og regler som beskytter barn og unge, sier Harriet Torlesse. 

Hun mener at det ikke holder å peke på enkeltpersoners livsstil.

Diabetes og hjerte- og karsykdommer

Fedme defineres som BMI (på norsk kroppsmasseindeks) over 30. Overvekt begynner ved BMI på 25, så en BMI på 30 er alvorlig høy overvekt.

Fedme hos barn og unge øker risikoen for å utvikle sykdommer senere i livet, som type 2 diabetes, hjerte- og karsykdommer og visse kreftformer.

Uten at det settes i verk tiltak, kan de globale økonomiske kostnadene knyttet til fedme bli enorme, advarer FN-organisasjonen.

I New Dehli i India sitter 14 år gamle Netra og ser på en app for hjemlevering av ferdigmat. Denne maten er gjerne både smakfull og lite sunn. Netra forteller til Unicef at nær skolen hennes finnes det butikker hvor hun kan få kjøpt både brus, pommes frites og godteri. Hun må lenger unna for å få kjøpt sunn mat. India er eksempel på et land som sliter med både fedme og underernæring hos barn.

Tiltak i Mexico

I Mexico utgjør sukkerholdige drikker og ultraprosesserte matvarer nå 40 prosent av barns daglige kaloriinntak. 

Men myndighetene i Mexico har nylig forbud salg av slik mat i skoler. Et tiltak Unicef mener har fått positive konsekvenser for 34 millioner barn.

FN-rapporten peker på at flere fattige land nå samtidig sliter med både barnefedme og underernæring blant barn.

Referanse: 

2025 child nutrition report: Feeding: How food environments are failing children, UNICEF, 2025 (PDF)

LES OGSÅ

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS