Det er typisk at små barn gråter. At små barn gråter i smerte fordi de har fått en mystisk betennelse i leveren er mer utypisk, og forskere jobber nå med å løse gåten.

Barn over hele verden rammes av mystiske leverskader og forskere vet ikke hvorfor

Om det skyldes koronaviruset, nedstengningen, et annet virus eller noe helt annet, vet forskerne rett og slett ikke.

«Helsetopper over hele verden er forundrede over en rekke mystiske tilfeller av alvorlig leverskade i hundrevis av unge barn over hele verden» skriver nyhetsbyrået AP.

Det har vært et utbrudd med hepatitt, eller leverbetennelse, hos små barn i Europa og USA helt siden nyttår, skriver Dagbladet.

Dette har imidlertid skjedd uten at leger har kunnet påvise verken hepatitt A, B, C, D eller E, ifølge AP.

Det gjør at forskerne klør seg i hodet. For hva er det som kan gjøre at så mange barn på vidt forskjellige steder i verden får alvorlig leverbetennelse?

Mange av barna har fått påvist infeksjon av Adenovirus 41F. Det er et virus som kan gi mageproblemer, men det forårsaker vanligvis ikke leverskader hos friske barn.

Hepatitt er ikke heller noen kjent bivirkning av Sars-Cov2-infeksjon og covid-19-sykdom.

Så hva er det som skjer?

Adenovirus?

Adenovirus er et lite virus som kan gi infeksjon både hos dyr og mennesker. Det forårsaker svært ofte infeksjoner hos små barn.

I noen tilfeller kan en undergruppe av viruset forårsake utbrudd av halsvondt og øyekatarr hos eldre barn, for eksempel på sommerleirer.

Undergruppe 40 og 41 forårsaker feber og diaré.

Hentet fra NHI.no.

Kan det være på grunn av et adenovirus?

– Det stemmer at adenovirus er påvist hos flere av barna med akutt hepatitt, og at mange av disse viser seg å være type 41F, skriver Eli Heen, overlege ved FHI, i en e-post til forskning.no.

Selv om adenovirus er påvist, er det fremdeles for tidlig å si noe sikkert om det er dette som er årsaken til hepatitten.

– Det er for tidlig til å sikkert si om det faktisk er en økning i forekomsten av adenovirus type 41F. Dette skyldes at få land i verden har informasjon om hva forekomsten pleier å være, skriver Heen.

Hun nevner imidlertid at noen europeiske land holder oversikt over adenovirus-tilfeller.

– Storbritannia rapporter om at antallet positive adenovirus-prøver for barn mellom 1 og 4 år er høyere enn snittet for de siste fem årene, skriver hun.

– De ser også en økning i Nederland de siste fem årene, særlig da av type 40 og 41F.

Symptomene på sykdom med adenovirus pleier å ligne på forkjølelsessymptomer som feber, sår hals og øyekatarr, ifølge AP. Adenovirus 41 kan i tillegg gi betennelse i mage og tarm.

Det er også en link til leveren og utvikling av hepatitt, men da kun hos barn med nedsatt immunforsvar.

Mutant?

Genetiske analyser viser at det ikke er noe bevis for at det er en ny mutant av adenoviruset vi kan peke på heller, ifølge Umesh Parashar ved amerikanske Center for Disease Control, som AP har snakket med.

Adenovirus er overalt rundt oss. Det er derfor det er så vanskelig å holde følge med infeksjonstallene. Det er ikke noe vi i utgangspunktet er redde for.

Normalt får vi bare en febersykdom og andre forkjølelsessymptomer.

– Hvis vi begynner å teste alle for adenovirus, så kommer vi til å finne mange barn som har det, sier Heli Bhatt, som er en lege som har behandlet to av barna med leverproblemer, til AP.

Koronaviruset?

Internasjonale forskere ser også på om det er Sars-Cov2 som forårsaker hepatitt hos barna.

Noen amerikanske forskere mener i det minste at koronaviruset er en del av forklaringen.

Bare 10 til 15 prosent av alle barna med den uforklarlige hepatitten hadde korona når de ble leversyke, ifølge amerikansk helsepersonell sitert av AP.

Det er veldig få, men teorien er at tidligere infeksjon, noe 75 prosent av alle amerikanske barn har vært utsatt for, kan ha noe med saken å gjøre.

Det er mulig at koronavirus-partikler blir igjen i tarmen etter selve infeksjonen, ifølge Petter Brodin ved Imperial College London.

– Det kan være en lei kombinasjon av koronavirus og adenovirus som kan være utslaget for en immunrespons i leveren. Det kan forklare dette, sier Brodin til AP.

Lockdown?

Det er ikke bare sykdom av koronaviruset som kan være med på å forklare hvordan covid-19 former måten vi håndterer sykdom på.

– Etter en periode med smitteverntiltak i forbindelse med koronapandemien er det naturlig at flere kan få andre smittsomme sykdommer, fordi færre har vært utsatt for smitte som kunne gitt dem beskyttelse de siste årene, skriver Heen.

Trenger mer data

– Inntil vi har mer data, er det ikke mulig å konkludere om det er et sammentreff at 41F dukker opp mange steder samtidig som det ses økning i hepatitter, skriver Heen.

– Selv om adenovirus 41F er funnet hos flere av barna, utelukker ikke dette funnet andre teorier, skriver hun.

– Denne sykdommen er «rar» og bekymringsverdig. Selv seks måneder senere vet vi enda ikke helt hva vi står overfor, sier Markus Buchfellner, en av barnelegene som behandlet ett av de første tilfellene av denne typen hepatitt i USA, til AP.

Kilder:

Mike Stobbe, Theories emerge for mysterious liver illnesses in children, Associated Press, 2022

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS