E. coli-bakterier. Det finnes mange varianter av e.coli i tarmen. De fleste er harmløse. (Illustrasjon: martynowi.cz / Shutterstock / NTB scanpix)

Vi har færre bakterier i kroppen enn vi trodde

Det er nok ikke slik at kroppen din inneholder ti ganger så mange bakterier som egne celler.

Det er blitt en sannhet, gjentatt mange ganger av både fagpersoner og folk flest:

Du har ti ganger flere bakterieceller enn kroppsceller i kroppen. Siden menneskecellene er mye større enn bakteriene, er det mest av deg i volum. Men i antall består du altså av bare én del menneske til ni deler bakterier.

Nylig sådde imidlertid et team av forskere tvil om denne sannheten. De har nemlig undersøkt saken, i stedet for bare å sitere det forrige anslaget fra 1972.

Nå mener de at det virkelige forholdet ligger nærmere én til én.  

Et dobesøk kan gi deg overtaket

Da vi begynte å gå tallet etter i sømmene, fant vi en lang kjede av siteringer som til slutt viste seg å stamme fra et temmelig grovt anslag, som antagelig aldri var ment som noe offisielt tallet, skriver Ron Sender og kollegaene hans.

Etter å ha gått igjennom tidligere forskning på både antallet menneskeceller og bakterieceller i menneskekroppen, tror de det kan være omtrent like mange av hver.

Men antallet varierer antageligvis veldig mellom individer. Noen mennesker kan ha dobbelt så mange bakterier som kroppsceller, mens andre bare har halvparten.

Men forholdet mellom gruppene er altså så likt at en omgang bommelom kan resultere i at kroppscellene er i flertall, skriver Sender og co. Halvparten av bæsjen består nemlig av bakterier.

Endrer ikke betydningen

Forskerne mener de nye anslagene ikke endrer det vi vet om bakterienes betydning i kroppen. Men det er likevel viktig at tallene som stadig brukes stemmer sånn noenlunde med virkeligheten.

Men akkurat hvor gode de nye tallene faktisk er, vil vi først få svar på i framtida.

Senders resultater er nå lagt ut på biologenes arkiv for elektroniske fortrykk, biorxiv, samtidig som de vurderes av et vitenskapelig tidsskrift. Det betyr at de nye estimatene kommer til å bli vurdert både av tidsskriftets fagfeller og av andre forskere på feltet.

Foreløpig er det altså grunn til å hold an litt før vi endrer lærebøkene. Men er det noe som ikke stemmer med forskningsarbeidet eller resultatene, får vi nok høre det med tid og stunder.

Referanse:

R. Sender, S. Fuchs & R. Milo, Revised estimates for the number of human and bacteria cells in the body.

Powered by Labrador CMS