Mener bakterier gjør deg friskere

Barn har mer godt av bakterier i hjemmet enn man hittil har trodd, mener amerikanske forskere. Dansk immunolog tviler på kvaliteten av undersøkelsen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rengjøring er bra, men for mye rengjøring er ikke så bra hvis barna effektivt skal kunne motstå en lang rekke sykdommer senere i livet.

Det mener forskere fra Northwestern University i USA, som har undersøkt over 3000 filippinske mødre og fulgt barna deres fra 1980 til i dag.

Studien er nettopp offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

– I motsetning til antakelser fra tidligere studier viser våre resultater at ultrarene og ultrahygieniske omgivelser tidlig i livet kan bidra til høyere betennelsesnivåer som voksne, noe som igjen øker risikoen for en lang rekke sykdommer, sier førsteamanuensis i antropologi Thomas McDade i en pressemelding.

Undersøkelsen så på hvordan forskjellige omgivelser i barndommen påvirket nivået av C-reaktivt protein (CRP), som økes i blodet på grunn av betennelse.

Noen forskere mener dessuten at CRP kan være med på å forutsi hjertesykdommer, uavhengig av for eksempel kolesterol og blodtrykk. Denne sammenhengen er imidlertid omdiskutert.

E.coli-bakterier. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Fulgte barna i over 20 år

Mens tidligere studier har vært foretatt i relativt velstående land som USA, ville forskerne finne ut hvordan CRP-produksjon så ut i et land som Filippinene, som har et høyt nivå av infeksjonssykdommer i tidlig barndom, men mindre fedme og hjerte-karsykdommer hos voksne enn vestlige land.

Forskerne brukte data fra en studie som begynte tidlig i 1980-årene og fulgte 3327 filippinske mødre og barna deres fra graviditeten og 22 år framover.

Mødrene ble intervjuet om barnepass, og hjemmene deres ble vurdert ut fra hygiene (som kontakt med dyr som griser og hunder), og sosioøkonomiske ressurser.

Forskerne fulgte dessuten barna hvert fjerde år fram til de var i begynnelsen av 20-årene.

Blodprøver viste at CRP-konsentrasjonen var minst 80 prosent lavere hos deltakerne når de nådde opp i 20-årene, i forhold til deres amerikanske jevnaldrende, selv om filippinerne led av mange flere infeksjonssykdommer som barn.

CRP-konsentrasjonen for amerikanerne var gjennomsnittlig omkring 1-1,5 milligram per liter blod, mens filippinerne hadde 0,2 milligram per liter. Altså fem til syv ganger lavere.

Det indikerer ifølge forskerne at innbyggerne i vestlige land har større risiko for å utvikle blant annet hjerte-karsykdommer som voksne som følge av de ultrarene omgivelsene.

Dansk forsker tviler

Førsteamanuensis i infeksjonsimmunologi Jan Pravsgaard Christensen fra Institutt for Internasjonal Helse på Københavns Universitet mener at resultatene virker sannsynlige.

– I utgangspunktet overrasker det meg ikke fordi det også er slik med allergi. Jo mer barn havner i søppelhaugen når de er små, jo bedre håndterer de infeksjoner og lignende senere i livet, sier han.

Han mener imidlertid at resultatene antagelig bør tas med en klype salt fordi hovedkonklusjon er forenklet.

– Det er muligens noe i det, men det er svært vanskelig å dokumentere. De forskjellene artikkelen peker på er svært små, og det er dessuten problematisk fordi man ikke kan vite hvilke mikroorganismer det er snakk om, sier Christensen.

– Det er ikke nok å lage en enkelt måling på et enkelt blodprotein. Man kan sikkert finne positiv korrelasjon, men det kan ikke forklare årsak og sammenheng, sier han.

Referanse og lenker

Early origins of inflammation: microbial exposures in infancy predict lower levels of C-reactive protein in adulthood. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences; Thomas McDade et al. doi: 10.1098/rspb. 2009.1795.

Jan Pravsgaard Christensens profil

Powered by Labrador CMS