Denne artikkelen er produsert og finansiert av UiT Norges arktiske universitet - les mer.
Blåskjellene inntar Svalbard: – Både spennende og trist
Blåskjellene har for alvor gjort sitt inntog på Svalbard for første gang siden vikingtiden. Nå er de blitt så vanlige at de kan plukkes og tilberedes som en delikatesse.
Dekan og professor Jørgen Berge med blåskjell nylig plukket på Svalbard.(Foto: Geir Bakkevoll / UiT)
KarineNigar AarskogSeniorrådgiver kommunikasjon, UiT Norges arktiske universitet
UiTNorges arktiske universitet
Publisert
I august 2004 gjorde to forskere et oppsiktsvekkende funn. Under et dykk ved Sagaskjæret i Isfjorden oppdaget Jørgen Berge og Geir Johnsen de første levende blåskjellene på Svalbard siden vikingtiden.
– Det var en utrolig opplevelse å finne levende blåskjell her oppe. Vi visste at de hadde levd her i tidligere varme perioder, men dette var første gang vi fant dem levende i moderne tid, forteller Berge.
Berge er professor ved UiT Norges Arktiske Universitet, og Johnsen er professor ved Norges teknisk-vitenskapelige universitet (NTNU).
Siden den gang har blåskjellene gradvis etablert seg i stadig større antall. I år kunne forskerne for første gang plukke nok blåskjell til å lage en blåskjellsuppe om bord på forskningsskipet Helmer Hanssen.
– Det er ganske spesielt å tenke på at vi nå har servert verdens første blåskjellsuppe laget av blåskjell fra Svalbard, sier Berge med et smil.
Blåskjellene har de siste årene spredd seg over store områder på Svalbard.(Foto: Jørgen Berge / UiT)
Klimaet endrer seg i nord
Under årets formidlingstokt, arrangert av UiT, ble det gjort nye funn av blåskjell i Magdalenefjorden – lengre nord enn noen gang tidligere.
Blåskjellene ble oppdaget delvis nedgravd og skjult under fjell, godt beskyttet mot vinterens is.
– Dette er de nordligste levende blåskjellene som noen gang er rapportert på Svalbard, sier Berge og mener det er et tydelig bevis på hvor raskt klimaet endrer seg her i nord.
– Både spennende og trist
Blåskjell spiller en viktig rolle i kystøkosystemer, der de fungerer som en nøkkelart. På fastlandet gir de mat til sjøstjerner, fugler, krabber og fisk, samtidig som de skaper skjul for små krepsdyr og unge fisk.
Selv om blåskjellene på Svalbard ennå ikke har denne rollen, mener forskerne at det bare er et tidsspørsmål før de kan få en lignende betydning.
– Det er både spennende og trist å observere denne utviklingen. På den ene siden er det fascinerende å se hvordan arter tilpasser seg et varmere klima. På den andre siden ser vi hvordan de fortrenger arter som er bedre tilpasset et kaldere, arktisk miljø, sier Berge.
Muligens verdens første blåskjellsuppe tilberedt av blåskjell plukket på Svalbard?(Foto: Jørgen Berge / UiT)
– Blåskjellene er bare ett eksempel på hvordan klimaendringene påvirker økosystemene her i nord. Det gir oss et glimt av hva som kan komme i fremtiden, avslutter Berge.