Perserkonge brukte eyeliner

Utgravinger i Iran tyder på at sminke har blitt brukt i Iran i 6 500 år, og det hos begge kjønn. En kilde hevder til og med at perserkongen Dareios den store alltid brukte eyeliner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Henna

Bladene på busken Lawsonia inermis, i kattehalefamilien.

Denne busken vokser i Nord-Afrika, Sør-Asia og Sør-Kina.

Det vi kaller henna er et uttrekk av disse bladene. Henna har i uminnelige tider vært brukt i Orienten til rødfarging av hår, skjegg, fotsåler, håndflater og negler.

Fargeevnen av henna er knyttet til stoffet lawson, L-hydroksy-1,4-naftokinon.

Kilde: Store Norske Leksikon

Kvinnene kunne først bruke kosmetikk når de var gift, men da var det til gjengjeld ingen grenser for hva de kunne bruke.

Tehran Times melder at nye utgravinger i det nordvestre Iran viser bruk av kosmetikk så langt tilbake som 4 500 år før Kristus.

Andre utgravinger i Khuzestan-provinsen tyder på at kvinner brukte leppestift, rouge og sminke på øynene 2 000 år før Kristus.

Religiøse tekster fra Akemeniderikets tid (ca 559-330 f. Kr.) forteller at kongens koner brukte mye tid på makeup og parfyme før møter med kongen.

 

Antikkens grekere skal ha beundret denne skikken, og de mente bruken av kosmetikk stammet fra land enda lenger øst.

Inter er nytt under solen

I det gamle Iran brukte man sju typer kosmetikk. Svart pudder ble brukt som eyeliner, henna til å farge hår og hender og et pudder ble brukt som rouge i kinnene.

Andre typer pudder ble brukt til å bleke ansiktet, farge øyebryn, bleke håret og til å lage en skjønnhetsflekk.

Tallet sju representerte perfeksjon i de gamle zoroastriske tradisjoner. Kun gifte kvinner hadde lov til å bruke kosmetikk.

Avicenna og Al-Biruni

De første skriftlige kildene er fra de svært mangfoldige forfatterne Avicenna og Al-Biruni. For nesten 1 000 år siden skrev de om hvordan kvinner brukte kosmetikk for å perfeksjonere sin skjønnhet.

- Det var ingen grenser i bruken av kosmetikk, skriver Ravandi i sin “Social History of Iran”.

Også menn brukte kosmetikk. Den berømte hærfører Sorena fra det Partiske rike (246 f.Kr. - 224 e.Kr.) brukte alltid sminke. Andre kilder hevder at perserkongen Dareios den store alltid brukte eyeliner.

Lenker:

Cosmetics in ancient Persia

Achaemenid dynasty

Zoroastrisme

Zoroastrianism

Parthia

Avicenna

Vitenskapsmenn i Samarkand

Abu Arrayhan Muhammad ibn Ahmad al-Biruni

Powered by Labrador CMS