Abdelaziz El Khayari, professor i pre-islamsk arkeologi fra Marokkos nasjonale institutt for arkeologisk vitenskap, viser reportere en nylig oppdaget statue av en kvinne drapert i tøy. Funnet er gjort utenfor Chellah nekropolis i Rabat.

Fønikisk havneby avdekket i Marokko

Arkeologer har avdekket eldgamle ruiner av det de tror en gang var en travel marokkansk havneby. Byen var først bebodd av fønikere, deretter romere.

Fønikerne dominerte Middelhavsområdet i flere hundre år, men man har hatt mindre kunnskap om dem enn datidens grekere, romere eller egyptere. Årsaken kan være at fønikerne var mer opptatt av handel enn erobring, ifølge denne artikkelen i forskning.no sitt arkiv.

Mens andre kulturer vokste og forsvant, seilte fønikerne Middelhavet rundt, anla handelsstasjoner og tjente gode penger.

Nå har arkeologer gjort nye funn i Chellah, en middelaldersk, muslimsk nekropolis i nærheten av den marokkanske hovedstaden Rabat. Nekropolis er en større samling av gravplasser, gjerne like ved eller utenfor oldtidens byer.

De nyoppdagede ruinene ligger på sørsiden av Bou Regreg-elvemunningen og ligger altså ved Chellah, som fra før står på Unescos verdensarvliste.

Marokkanske arkeologer har avdekket flere ruiner av det de tror en gang var en livlig havneby nær dagens hovedstad Rabat. De har gravd ut termalbad og arbeiderklassebydeler. Landets myndigheter håper stedet vil bli en turistmagnet i årene som kommer.

Et viktig handelssenter

Arkeologiske funn antyder at fønikerne etablerte et handelssenter her i det første årtusen f.Kr. Funnene viser termalbad med vann som kommer direkte fra varme kilder og arbeiderklassebydeler.

Utgravingsstedet har vært stengt for renovering siden pandemien og arkeologer har jobbet med å utvide det siden mars i år. Stedet er større i utstrekning enn den kjente romerske ruinbyen Volubilis, som ligger mellom Rabat og Fès.

Abdelaziz El Khayari, professor i pre-islamsk arkeologi fra Marokkos nasjonale institutt for arkeologisk vitenskap og kulturarv, mener at byen var et svært viktig utgangspunkt for handel som følge av dens nærhet til vannet. Vannveien ga muligheter for enklere handel og transport av tunge varer som italiensk marmor og afrikansk elfenben.

El Khayari mener at nye utgravninger understreket byens rikdom og at håpet er å finne ut mer i løpet av de kommende månedene og årene.

– Vi har fortsatt ikke funnet den faktiske havnen, sier han.

Boligområder

El Khayari og hans team av arkeologer viste nylig fram det ferske funnstedet, et boområde i kalkstein og solstein.

De viste også fram en statue av en kvinne – muligens en guddom eller keiserinne – drapert i tøy. Det er den første slike statuen som er blitt oppdaget i Marokko siden 1960-tallet.

Marokkanske myndigheter håper nå at disse nyoppdagede ruinene med deres nære beliggenhet til Marokkos hovedstad, vil bli et trekkplaster for både nasjonale og utenlandske turister.

Ny turistmagnet?

Kulturdepartementet har investert 487.000 dollar i prosjektet siden mars i år, og planlegger å doble dette beløpet neste år og hvert år etter til utgravingene er fullført.

– Dette stedet er noe som kan interessere alle, mener Mehdi Ben Said, Marokkos minister for ungdom, kultur og kommunikasjon.

Steder som Volubilis mottar rundt 500.000 besøkende i året.

– Vi sikter mot 1 million besøkende ved å utvikle dette stedet, vi skal gjenopplive det, forteller Said.

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS