Leter etter Richard IIIs grav under parkeringsplass

Et 500 år gammelt mysterium kan få sin løsning på en parkeringsplass i Leicester.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kong Richard III sent på 1600-tallet. Malt av ukjent kunstner. (Foto: National Portrait Gallery, London)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Richard III

Konge fra 1483, av huset York. Duke of Gloucester, sønn av Rikard av York og yngre bror av Edvard 4.

Etter Edvard den fjerdes død styrte Richard som regent for hans sønn Edvard 5, men lot ham og broren Richard, hertugen av York, innesperre i Tower.

Det er uvisst om Richard 3 personlig var ansvarlig for de to prinsenes død.

Richard slo ned en oppstand ledet av hertugen av Buckingham 1483, men led nederlag og ble drept i slaget ved Bosworth Field mot jarlen av Richmond, den senere Henrik 7.

William Shakespeares skuespill Richard III ble utgitt 1597.

Er i stykket beskrevet som pukkelrygg, men sannhetene i dette er ukjent. Ryktet kan ha blitt satt ut av hans fiender Tudorene, som mente pukkelrygger var demoner.

Shakespeares «Richard III» er full av kjente sitater, som bl.a.: «Now is the winter of our discontent», «A horse! a horse! my kingdom for a horse!», «So wise so young, they say, do never live long» og «Off with his head».

«En hest, en hest, mitt kongerike for en hest», sier kong Richard den tredje før han blir drept på slagmarken i William Shakespeares kjente teaterstykke med samme navn.

Nå mener arkeologer den sagnomsuste kongens grav kan ligge under en parkeringsplass for et annet transportmiddel, nemlig biler.

Hensynsløs konge

Den kontroversielle kongen regjerte i England i årene 1483-1485. I seinere tid ble han beskyldt for å ha drept sin nevø, slik at han selv kunne sitte på tronen.

_____________________

Les hele saken på NRK.no

Powered by Labrador CMS