Bibelske bikuber funnet

I Bibelen kan vi lese at Israel er et "land som flyter av melk og honning". Nå har israelske arkeologer funnet ut hvor denne honningen kom fra. I sommer grov de fram de eldste intakte bikubene som eksisterer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I hele den antikke verden var birøkt vanlig, og utover den opplagte hensikten - at honning er god og sunn mat - ble honningen brukt som legemiddel og i religiøse ritualer.

Bivoks hadde mange bruksmuligheter, og ble brukt til å skrive på og i prosessen med å lage former for støping av metall.

Dette har også satt sine spor i Bibelen. Dra opp til det landet som flyter med melk og honning! heter det i Annen mosebok. Slike referanser løper gjennom Det gamle testamente.

I nord-Israel har arkeologer nå funnet bikuber fra bibelsk tid, nesten 3000 år siden, i ruinene etter byen Rehov, der kananitter og israelitter bodde sammen. Dette melder LiveScience.

Arkeologen Amihai Mazar fra Jerusalem ledet utgravningene, som ble gjort i sommer.

Eldste intakte kuber

Arkeologene fant rester av bivoks og andre produkter fra birøkt, men mest spennende var det de tror er de eldste intakte bikubene som er funnet. Disse kubene er fra rundt 900 før vår tidsregning.

Bikubene er laget av leire og strå, og har åpninger både for bier og for birøktere. De ble funnet i pene rekker, tre i høyden, i et stort rom som kunne ha hatt plass til et hundretalls kuber.

Akkurat som bikubene, bærer også resten av Rehov preg av å ha vært et svært velordnet samfunn.

Midt i byen

Noe som var litt overraskende var at bikubene ble funnet midt i byen, som arkeologene anslår at hadde rundt 2000 innbyggere.

Midten av en mønsterby er kanskje ikke det mest logiske stedet å plassere kuber med tusenvis av bier, men det finnes flere mulige forklaringer.

En av disse forklaringene kan være at byens myndigheter ville ha honningbransjen under kontroll, en annen kan være at birøkten var knyttet til det religiøse livet i byen.

Den siste hypotesen underbygges muligens av at det ble funnet et alter med fruktbarhetsfigurer sammen med kubene.

Kilde:Archaeologists Discover Ancient Beehives.

Powered by Labrador CMS