Laboratoriet ble åpnet i mai av Vice Chancellor Gunasingham Mikunthan ved University of Jaffna, rektor Berit Rokne fra HVL og ambassadør Thorbjørn Gaustadsæther fra den norske ambassaden i Colombo. (Foto: HVL)

Satser på ren energi på Sri Lanka

Et nytt forskningslaboratorium for forskning på ren energi er åpnet på Sri Lanka. Forskningslaben er det første i sitt slag på ren energi på Sri Lanka og er en felles forskningslab mellom Høgskulen på Vestlandet og University of Jaffna. Laben har fått navnet CERL – Clean Energy Research Lab.

Det nye laboratoriet vil gi muligheter til å utvikle nye solcelleteknologier basert på nanomaterialer.

– Dette vil bli den viktigste forskningslaben på Sri Lanka, som skal være tilgjengelig for forskningsmiljøer som forsker på nanomaterialer for ren energi-teknologier, som for eksempel solcelle, sier professor Dhayalan Velauthapillai ved Høgskulen på Vestlandet. Laben skal både ha instrumenter som trengs for å lage en ny generasjon solceller, og utstyr som får karakterisert de ulike materialene. 

Hvorfor er det viktig å forske på nye typer solcelleteknologier?

– Den nye teknologien vil lede til solceller som er mye mer fleksible, lette og billige. Det betyr at det vi nå forsker på vil være enkelt å installere for forbrukerne, og det er et viktig mål for at flere skal velge å ta i bruk miljøvennlige energikilder.

Laboratoriet ble åpnet i mai av Vice Chancellor Gunasingham Mikunthan ved University of Jaffna, rektor Berit Rokne fra HVL og ambassadør Thorbjørn Gaustadsæther fra den norske ambassaden i Colombo. Den norske ambassaden i Colombo og SiU har vært viktige økonomiske bidragsytere til etableringen av forskningslaben.

Powered by Labrador CMS