Ifølge Skånlands studie er det viktig at man selv velger hvilken musikk man vil høre på. (Foto: iStockphoto)

Musikk regulerer humøret

MP3-spilleren din kan brukes til å dempe stress og aggresjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Du sitter på bussen, vinterens første snø lager trafikkaos, bussen bruker en halv time på 20 meter. Du kommer garantert for sent på jobben. Du finner fram den bærbare musikkspilleren, velger musikk og putter proppene i ørene.

– Musikken i MP3-spilleren kan forvandle en stresset situasjon om til en hyggelig opplevelse.

– Musikken endrer ikke situasjonen, men den er med på å endre opplevelsen av situasjonen, sier Marie Strand Skånland ved Senter for musikk og helse ved Norges musikkhøgskole.

Effektiv

Hun har forsket på hvordan bærbare musikkspillere kan brukes til selvregulering i hverdagen.

I studien skriver hun at selv om musikk med hodetelefoner kan ha negative følger, som hørselskader, at man er uoppmerksom i trafikken og kan bli sosialt isolert, så har de små musikkproppene også positive egenskaper.

Skånlands prosjekt har tittelen A technology of well-being. A qualitative study on the use of MP3 players as a medium for musical self care.

Marie Strand Skånland ved Senter for musikk og helse ved Norges musikkhøgskole. (Foto: NMH)

I doktorgradsarbeidet viser hun at musikk er effektivt som ressurs og som egenomsorg i dagliglivet.

Skånland skriver at musikken brukes i selvregulering enten for å dempe stress, få kroppen i gang, få motivasjon til å gjøre noe, bli i bedre humør, roe ned eller kanskje til å få ut aggresjon.

Stemningsavhengig

Skånland har intervjuet tolv informanter mellom 18 og 44 år, og har kommet frem til at det at de kan velge musikken selv, er ekstremt viktig fordi musikken må passe til behovet.

– Stemninger står sentralt. Fordelen med en MP3-spiller er at utvalget er så stort, og derfor kan de velge akkurat den musikken som er riktig i øyeblikket.

– Mine informanter er veldig bevisste på hva som kjennes rett å spille – hva som stemmer overens med stemningen i øyeblikket. Noen ganger vil de spille musikk som holder dem i humøret de er i, andre ganger spiller de noe som får dem ut av en stemning.

Referanse:

Mer om studien A technology of well-being. A qualitative study on the use of MP3 players as a medium for musical self care

Om prosjektet:

Studien har en positiv tilnærming til forskning på bruk av MP3-spillere. Målet er å undersøke om og hvordan bruken av MP3-spillere kan fungere som et medium for musikalsk egenomsorg, subjektivt velvære og positiv helse.

Skånland har utført en kvalitativ, empirisk studie hvor voksne urbane brukere av MP3-spillere er blitt intervjuet om sine erfaringer. Intervjuene er blitt analysert innenfor et teoretisk rammeverk basert på helseteorier og positiv psykologi.

Powered by Labrador CMS