forskning.nos ungdomsreporter Nora Heyerdahl spør folk på Torshov om hvorfor de ler, og ber dem om å le.

Hvor sunt er egentlig latter?

Latter kan handle både om lykke og sinne, forteller humordoktor Stein Tyrdal.

Stein Tyrdal er overlege, albueekspert, humordoktor og forfatter av blant annet humorslankeboka Fettet sitter mellom ørene.

- Hva er egentlig latter?

- Latter er så innmari mye! Mange forbinner det med lyd, men man kan godt le en stille latter. Først og fremst er det et signal om at: “Nå har jeg det ålreit”.

Torshovbeboerne i videoen i toppen av artikkelen mener latter er knyttet til glede og humor, men dette forklarer Tyrdal at ikke alltid er tilfelle.

- Utfordringen med humor og latter er at det alltid kan være det motsatte. Latter kan også være et uttrykk for at du er aggressiv og sinna.

Latter kan altså være knyttet til mange følelser, som for eksempel de motstridende følelsene lykke og aggresjon. Legen kan også berolige meg med at min nervøse latter er et vanlig fenomen.

Helseeffekten av latter

- Er latter den beste medisin?

- Sånn allmennmedisinsk, og til bruk i en hver sammenheng er jeg definitivt enig i det.

Latter virker stressdempende på kroppen, mens stress forverrer sykdom.

-Det er klart at du ikke kurerer kreft eller alvorlige infeksjoner med latter, men for å overleve den behandlingen skolemedisinen gir oss psykologisk, er humor og latter viktig.

Å få redusert stress i en stressa verden er helsebringende. Men hva om man ikke har anlegg for å le? Psykolog Görel Kristina Näslund mener at det å presse fram en falsk latter har samme positive helseeffekt som naturlig latter. Tyrdal er kritisk til såkalt latteryoga.

- Her er den store diskusjonen mellom humorforskningen og den, av seriøse forskere, uglesette latterbevegelsen. Personlig tror jeg ikke at en falsk latter har samme effekten, men poenget med latteryoga er å begynne å le falsk for så å gli over i ekte latter. På den måten, og på grunnen av placebo kan nok dette funke.

- Du har skrevet boka Fettet sitter mellom ørene der du sier at humor er et viktig våpen når man skal slanke seg. Hvordan funker det?

- Det funker veldig bra, haha. For de aller aller fleste er slanking forbunnet med ubehag, tålmodighet, og langsiktig pining. Skal man klare å opprettholde motivasjonen, så må du gjøre det litt morsomt!

Overlegen mener det å sette lidelser inn i et humoristisk perspektiv gjør det levelig.

Farlig latter

Som oftest er latter bare et behagelig innslag i hverdagen, men dette er ikke alltid tilfelle. Mange foredrag på ungdomsskolen blir skjemmet av et fniseannfall eller to. Pinlig berørte fjortiser er dessverre ikke de eneste som får kjenne på latterens ulemper. Stein Tyrdal forteller at latter i noen tilfeller kan være direkte farlig.

- Det finnes ikke ett bivirkningsfritt medikament. Dersom det er bivrikningfritt så er det mest sannsynlig også virkningsfritt. Jeg vet om folk som har dødd under ei latterkule, og latter kombinert med inntak av for eksempel store kjøttbiter kan man jo kveles av.

Man kan dø av intens kjærlighetssorg, fordi det er en sterk følelse som kommer som et sjokk på kroppen. Kan latter for eksempel utløse hjerteinfarkt?

- Det er klart at har du ikke ledd på 40 år og så ler du plutselig masse, så kan det hende det løsner ett lite plakk som kan sette seg i kransearteriet og du får et hjerteinnfarkt.

Det finnes flere former for latter. En av de sjeldnere er en sykdomsprosess der den som er rammet ler hver gang noe forandrer seg. Går du på bussen, så ler du. Mens du sitter stille ler du ikke, men når du går av igjen ler du fordi det er en forandring.

Det kan være rart for de som står og ser på, og det er i hvertfall ikke morsomt for offeret. Forskere mener at denne formen for latter henger sammen med at overraskelse utløser latter.

Dette og mer om helseeffektene ved latter kan du se Hank Green forklare i videoen under.

Powered by Labrador CMS