
Peanøttsmør til småbarn kan gi livslangt allergiforsvar
Forskere anbefaler å inkludere fint peanøttsmør i babyers kosthold når de er klare for fast føde, og helst frem til de er fem år gamle.
Hvis du gir peanøttsmør til barna helt fra de er små, kan det gi livslang beskyttelse mot peanøttallergi.
Det mener i hvert fall forskere fra King's College i London.
I en ny studie publisert i tidsskriftet NEJM Evidence konkluderer de med at tenåringer som spiste peanøttsmør fra de var spedbarn til de fylte fem år, hadde 71 prosent mindre risiko for å få peanøttallergi enn om de unngikk peanøtter.
Ifølge en av forskerne er det god grunn til å tro at dette vil fortsette gjennom hele livet:
– Det er ekstremt uvanlig at peanøttallergi utvikler seg i tenårene, sier professor Gideon Lack fra King's College i London til BBC.
– Denne enkle intervensjonen vil utgjøre en bemerkelsesverdig forskjell for fremtidige generasjoner og redusere forekomsten av peanøttallergi kraftig.
Ifølge Grethe Elholm, forsker ved Institutt for folkehelse ved Aarhus Universitet, er det «en fantastisk studie».
– Den viser at hvis du vil at barna dine skal være robuste, bør du ikke skjerme dem, sier hun. – Så jeg ser ikke noe problem med at foreldre gir barna sine peanøttsmør i tidlig alder. Det er viktig at barnet får et variert kosthold.
– Hvis man får en allergisk reaksjon på for eksempel peanøtter eller skalldyr, kan det være svært alvorlig, til og med dødelig, sier Elholm.
– Og det er nok derfor det har vært så mye fokus på det. Også fordi det kan være spor av peanøtter i mange matvarer. Det gjør livet vanskelig farlig for allergikere.
– Det er nok derfor anbefalingen om å ikke gi peanøttsmør til små barn opprinnelig kom til, mener hun.
Nye anbefalinger
Tidligere var skulle foreldre unngå peanøtter frem til treårsalderen. Men ifølge britiske forskere gir ikke den anbefalingen lenger mening.
Faktisk er tiden frem til femårsalderen en kritisk periode der immunforsvaret lærer seg å skille mellom venn og fiende.
– Dette er egentlig ingen nyhet for meg, sier Grethe Elholm.
– Det er logisk at man kan utvikle en sensitivitet mot en matvare man har unngått. Det det samme gjelder andre matvarer, som for eksempel egg, understreker hun.
– Det har også vært foreslått at små barn ikke skal få egg, men det kan føre til allergi. Derfor er det fornuftig å introdusere barn for mange typer mat.
«Hygienehypotesen»
For Grethe Elholm har «hygienehypotesen» vært viktig.
– Vi trenger variert eksponering, for det er det immunforsvaret vårt er designet for, sier hun.
– I dag rengjør vi mer, vi spiser mer bearbeidet mat, og vi får færre barn. Vi bor sammen med færre mennesker, og vi er mindre fysisk aktive. Mange lever uten reell kontakt med dyr og natur, og vi kan behandle mange flere sykdommer enn vi kunne før.
Forskningen viser også forskjell mellom by og land. Flere får allergi i byen enn på landet, fordi det er et større mangfold av eksponering på landet. Industrialiseringen og urbaniseringen har endret livet vårt dramatisk, slik at det vi utsettes for i dag, er helt annerledes enn for 150 år siden.
– Hvis det er allergi i familien, kan jeg forstå at foreldrene er forsiktige. Men det er verdt å huske på at immunforsvaret ikke er statisk, det påvirkes hele tiden. Så det å unngå noe, i dette tilfellet peanøtter, gjør ikke nødvendigvis situasjonen bedre, understreker Elholm.
– Det er et sterkt studiedesign fordi forskerne allerede har tilgang til en sterk kohort å bygge videre på, legger Elholm til:
– Og det understreker at kroppen vår er plastisk, og at den til en viss grad forblir det. Med riktig påvirkning kan kroppen potensielt gjøre seg selv frisk igjen.
Forskerne anslår at 100.000 tilfeller av peanøttallergi kan forebygges hvert år på verdensbasis hvis de nye anbefalingene følges.
Referanse:
George Du Toit, Gideon Lack mfl.: Follow-up to Adolescence after Early Peanut Introduction for Allergy Prevention. NEJM Evidence, 2024. (Sammendrag) DOI: 10.1056/EVIDoa2300311
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.