Hvitvin kan forverre misfarging

Hvis du drikker et par glass hvitvin til middagen, kan det kanskje være en idé å droppe kaffen eller teen etterpå.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært kjent lenge at rødvin kan forårsake misfarging eller flekker på tennene.

Nå viser det seg at også hvitvin er en slik skjemmende bidragsyter, ifølge forskere fra New York University College of Dentistry.

De har utført en studie som peker mot at inntak av hvitvin øker risikoen for misfarging.

- Syrer i vinen forårsaker ru flekker og ujevnheter. Disse sørger igjen for at kjemiske stoffer i andre drikker som lager flekker, som kaffe og te, kan trenge dypere inn i tennene.

Det opplyser professor Mark Wolff i et presseskriv fra New York University.

Brukte ku-tenner

I denne studien har forskerne undersøkt og sammenlighet seks ku-tannsett, hvis overflate minner ganske mye om menneskers tenner.

De dyppet kutennene i hvitvin og lot dem bli der i én time, før tennene deretter fikk et bad i sort te.

Så hentet de fram et spektrofotometer, et instrument som kan måle fargeintensitet, for å vurdere gradene av flekker/misfagring.

Resultatene viser at tennene som fikk denne behandlingen, hadde klart mørkere flekker enn tenner som hadde vært en time i vann før møtet med teen.

Forskerne mener de ikke har tatt for hardt i ved å la tennene ligge en time i bløt i hvitvin, og at dette tvert imot er en behandling mange gir tennene sine når det velger hvitt i forbindelse med et måltid.

- Å senke tennene ned i et hvitvinsbad i en time, har tilnærmet samme effekt som det å nippe til hvitvin i en middag, sier Wolff i presseskrivet.

Rødt farger mest

På vinfronten er det fortsatt de røde som er flekkverstingene.

Når forskerne gjentok eksperimentet sitt med den rødfargede drikken, ble misfargingen enda tydeligere enn for tennene i hvitvinsgruppa.

- I motsetning til hvitvin, inneholder rødvin et kraftig kjemisk fargestoff kjent som kromogen, forteller Wolff.

Funnene ble presentert 1. april på den årlige konferansen til International Association for Dental Research i Miami, USA.

Powered by Labrador CMS