Cannabis kan ha positiv effekt på MS

Personer rammet av sykdommen multippel sklerose opplevde mindre smerte og muskelstivhet etter å ha prøvd cannabis. Men det gjorde også de på placebo.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er konklusjonen av den første og største kliniske studien på de medisinske effektene av cannabis i verden.

Studien er utført i England av forskere fra the University of Plymouth, og resultatene ble publisert i The Lancet.

630 mennesker med multippel sklerose (MS) deltok i studien. Pasientene ble delt inn i tre grupper. Den ene gruppe fikk placebo, den andre gruppen fikk et ekstrakt fra cannabisplanten og den siste gruppen fikk en syntetisk form av THC.

  multippel sklerose

Multippel sklerose (MS) er en nevrologisk sykdom, det vil si at årsaken til symptomene sitter i nervesystemet.

MS er begrenset til det sentrale nervesystemet (CNS), som består av hjernen og ryggmargen.

En nervefiber kan sammenlignes med en elektrisk ledning som leder en elektrisk impuls. Dersom isoleringen er skadd eller mangler, går impulsene langsommere eller kortslutter.

Den menneskelige nervefiberen er isolert av en fettlignende hvit substans som kalles myelin. Det som skjer ved MS er at myelinet skades og brytes ned rundt nervefibrene i sentralnervesystemet.

Ved en slik skade går ikke den ønskede informasjonen ut fra hjernen til for eksempel muskler, eller inn til hjernen fra for eksempel sanseorganene. Det er nylig også vist at selve nervefiberen kan bli skadet. Selve stedet for skaden kalles plakk.

MS er trolig en autoimmun sykdom, det vil si en sykdom der immunsystemet angriper sin egen kropp. Ved MS tror man at nervefibrenes myelin er målet for det autoimmune angrepet.

Immunsystemets angrep fører til betennelse, og gir ulike symptomer avhengig av hvor betennelsen oppstår.

Av og til dannes et arr eller en kul på nerven. Sykdommen har fått navnet sitt etter disse arrene. Multippel sklerose betyr mange arr / kuler.

Ingen vet den nøyaktige årsaken til MS. De fleste forskere mener at flere faktorer har innvirkning, for eksempel arv og miljø. MS viser seg på mange forskjellige måter.

Kilde: MS-Forbundet i Norge

THC er den mest aktive ingrediensen i marihuana, og bærer det kryptiske navnet delta-9-tetrahydrocannabiol.

60 prosent ble bedre

MS-rammede ble behandlet i 15 uker, og av de som fikk THC og cannabisekstrakt, mente 60 prosent at de hadde mindre smerter og stivhet i musklene. Dessuten klarte pasientene å gå bedre og lengre etter behandling.

Men hele 46 prosent av de som fikk placebo rapporterte også bedring på disse områdene.

Ingen av de MS-rammede opplevde bedre bevegelighet, mindre trøtthet eller mindre skjelvinger eller spasmer enn før.

Forskerne så heller ingen forskjell på effekten av cannabisekstrakt og THC.

Høy placeboeffekt

Forskerne skriver i artikkelen i The Lancet at de synes placeboeffekten var høy, og de mener dette er noe som må tas hensyn til i senere kliniske studier av medisiner på MS-pasienter.

De mener også at dette har en påvirkning i forhold til tolkningen av resultatene.

Vil ha cannabismedisiner

MS-forsker Luanne Metz fra Universitetet i Calgary i Canada sier til Nature at cannabis virker like godt som eksisterende medisiner for MS-pasienter.

Den britiske MS-pasientgruppen vil nå ha cannabisbaserte medisiner lisensiert for de med lidelsen, på samme måte som HIV-pasienter får Marinol, en THC-medisin for å motvirke vekttap og kvalme.

En av forskerne bak studien, John Zajicek, sier til Nature at det er legemiddelfirmaene bak Marinol og Cannador, den ikkelisensierte medisinen brukt i studien, som må kontakte de ulike myndighetene for å få tillatelse til å utvikle og selge cannabismedisiner.

Powered by Labrador CMS