Bier kan redde elefanter

Snabelaktige nyheter fra Afrika: I fremtiden kan man kanskje slippe å måtte skyte elefanter som spiser opp eller tråkker ned avlinger. Redningen kan bli elefantenes egen biskrekk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er vanskelig å drive jordbruk når elefanter spiser opp avlingen. Faktisk er det vanskelig å drive med noe som helst dersom du har elefanter som tramper overalt.

Dette er i ferd med å bli et stort problem i deler av Afrika, der økt behov for jordbruksland gjør at mennesker og elefanter må konkurrere om den samme jorda. Noen ganger ender det med at elefanter må skytes.

Biskrekk

Nå kan lyden av bier sørge for at elefantproblemet blir løst. Afrikanske elefanter er nemlig redde for bier.

At elefantene har biskrekk, er en slutning man kan trekke av en rekke forhold. En forskningsrapport har for eksempel vist at akasietrær med bikuber har vesentlig færre elefantskader enn trær uten bikuber.

Forskere i Zimbabwe har merket seg at elefanter foretrekker å tråkke opp nye stier framfor å måtte rusle forbi bikuber.

Dette gir håp om at bier kan redde elefantliv, og kanskje gjøre livet litt enklere for menneskene også. For dersom man plasserer bikuber litt strategisk rundt det man vil holde elefanter utenfor, kan man kanskje holde elefanter unna.

Elefantfamilier studert

Forskeren Lucy King ved Oxford-universitetet har sammen med kolleger fra universitetet og fra Afrika studert elefanters reaksjon på bier.

De har spilt lydopptak med den truende summingen bier kommer med når de føler seg truet for kenyanske elefanter. Flere kjente elefantfamilier inngikk i forsøket.

16 av de 17 familiene som ble undersøkt brøt opp fra hvileplassene sine innen 80 sekunder etter å ha hørt bielyden.

Halvparten av familiene reagerte innen 10 sekunder. Som “kontrollyd” brukte forskerne “hvit støy”, som ikke hadde noe særlig effekt.

King forteller at forskerne ble overrasket av de gode resultatene summingen ga.

Elefantene stakk av

- Vi ble ikke egentlig overrasket over at elefanter reagerte på den truende lyden fra forstyrrede bier, siden elefanter er intelligente dyr som er veldig klar over sine omgivelser.

- Derimot ble vi overrasket over hvor fort de stakk av. Nesten halvparten av flokkene vi undersøkte begynte å bevege seg bort innen 10 sekunder av at bielyden begynte, sier King.

King er nøye med å understreke at bikubene neppe er noen mirakelløsning, og at mer forskning må til før man vet akkurat hvor effektive de er.

Men dersom noen billige bikuber kan gjøre det lettere for mennesker og elefanter å leve sammen, er de nok verdt det.

Dessuten har bikubene en fiffig bivirkning: Masse honning, som både kan spises og selges og dermed skaffe både arbeidsplasser og inntekter.

Forskningsresultatene publiseres i neste nummer av tidsskriftet Current Biology.

Powered by Labrador CMS