
Slik kan du reise tilbake i tid med mobilen
Ved hjelp av mobilapper utviklet ved Universitetet i Oslo kan du utforske keisertidens Roma eller oppleve D-dagen på Omaha Beach.
– Historiefortelling og formidling er sentralt for humanister. Derfor er det også viktig å utforske hvordan ny teknologi kan fremme formidling og skape nye fortellerformer, sier professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo (UiO), Gunnar Liestøl.
I flere år har Liestøl ledet forskningsprosjektet «Situerte simuleringer» – også kalt «SitsimLab». Forskerne har utviklet en teknologi som gjør det mulig med stedbunden simulering.
Det innebærer at du kan laste ned en app som er laget for et bestemt sted. Og mens du er der, kan du se hvordan det så ut i fortiden.
Oppleve D-dagen

Ved hjelp av teknologi, kan altså historikere, arkeologer, litteraturvitere og andre humanister nå frem til folk med kunnskapen sin.
– Den digitale teknologien har for lengst vokst ut av hendene til informatikerne, og inn på humanioras kjerneområder. Da må vi være der og gripe mulighetene på en konstruktiv måte, sier Liestøl.
Og det er nettopp det Liestøl og kollegene hans har gjort.
Gjennom appene de har laget kan mobiltelefonen fortelle en historie med utgangspunkt i det stedet brukeren befinner seg. Med avansert tredimensjonal grafikk og simulert fjernstyrt kameraføring i alle retninger kan brukerne gjenskape flere forskjellige historiske steder. Blant annet kan du utforske Forum Romanum i Roma eller Parthenon i Athen.
I sommer lanserte Liestøl også en ny app som skildrer D-dagen på Omaha Beach:
Lastet ned flere titusen ganger
Appene har slått an og har blitt lastet ned flere titusen ganger. Men egentlig er appene bare bieffekter av forskningsprosjektet.
For det er det er selve formidlingen forskeren egentlig er interessert i.
Liestøl er nemlig medieviter med bakgrunn i litteratur. Og det er litteraturvitenskapen som har ført ham inn i denne digitale verdenen. En verden selv hans nærmeste kolleger kan synes virker lite humanistisk.
Men forskeren var tidlig ute med å ta digitale medier inn i forskningen sin. Allerede i 1990, året før World Wide Web ble lansert, brukte han teknologi til å utforske hva som er god fortellerteknikk.

Det egentlige prosjektet
– De ulike appene er i virkeligheten laget for å prøve ut ulike formidlingsmodeller og fortellerteknikker, inspirert av og utformet med utgangspunkt i humanistiske formidlingstradisjoner. Jeg selger dem ikke, og de er ikke sluttprodukter av min forskning. Jeg forsker tvert imot på dem, sier Liestøl.
Han mener at det er viktig at de som virkelig kan faget sitt, ikke blir stående på sidelinjen i den teknologiske utviklingen.
– Vi må bli premissleverandører, ikke bare kritiske betraktere.
– Jeg har også en ambisjon om å utvikle teori og nye begreper for dette feltet, slik at det som jeg og min forskergruppe oppdager og utforsker etter hvert kan beskrives og forstås bedre, både av meg og av andre.
Vitne til ødeleggelsene
– Så prosjektet mitt er egentlig noe helt annet enn disse appene. Men det er jo hyggelig når biprodukter av humanistisk forskning kan få betydning for mange mennesker, sier han.
Den antikke havnebyen Phalasarna ligger på vestkysten av Kreta. Med en av appene fra UiO kan du gjenoppleve byen i sin storhetstid i det tredje og fjerde århundre. Da var havnivået 6,5 meter høyere enn i dag. Du kan også bli vitne til ødeleggelsene byen ble utsatt for av romerne i år 69 før vår tid:
SE OGSÅ
-
De kan ha tatt vare på sine syke og svake i årevis
-
3000 år gamle graver funnet under ny E6
-
Vikinger brygget øl med steiner
-
– Soldater leker når de er i krig
-
Hvordan unngikk forfedrene våre innavl?
-
Deler av 4000 år gammel treskulptur funnet i Egypt
-
Norske viking-gjenstander til Disney World
-
Arkeologer fant teater fra Romerriket under gamlebyen i Jerusalem
-
Vi overvurderer hvor godt vi leser på skjerm
-
Slik kan forskere stoppe plyndring av kulturskatter
-
Vulkanutbrudd la grunnlaget for opprør i Det gamle Egypt
-
Slik ser europeiske ungdommer på andre verdenskrig
-
Vikingkjempen stolte ikke på kongens mynt
-
Fant to nye steder med flere tusen år gammel kunst
-
Vil utvikle byer med virtuell virkelighet
-
Gorm den Gamle er printet i 3D: Hadde merkelig utvekst i nakken