Nett-TV: Inne i en dobbeltverper

Hva får en høne til å verpe et egg inne i et egg? forskning.no og Veterinærinstituttet tok saken. Her er videoen som viser hva vi fant.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vilde, Edvarda, Aurora, Vetle, Jonathan, Vivian, Amalie, Alvilde, Lotta og Johan er de forundrede 2.klassingene på Steinerskolen på Rotvoll. (Foto: Berit Glasø)

Seinhøstes 2010 skjedde noe merkelig på Steinerskolen på Rotvoll i Trondheim. Skolen har en hønsegård. Der spankulerte fem høner og en hane rundt og hadde det bra.

Men så begynte en av hønene å oppføre seg merkelig. Den la et enormt egg, nesten som et gåseegg.

Inne i egget fant elevene et annet og mindre egg. Og dette skjedde ikke bare en gang. Adresseavisa kom på besøk med TV-team for å rapportere det sjeldne fenomenet, og forskning.no skrev to artikler om denne og lignende hendelser.

Videoen kan også vises i fullskjerm, og i flere oppløsninger.

Så ble høna syk og døde. Samtidig hadde forskning.no startet et samarbeidsprosjekt med Veterinærinstituttet. For første gang skulle vi få slippe inn i disseksjonsrommet og filme det som skjedde når et dødt dyr undersøkes.

For å gjøre en lang historie kort: De to prosjektene ble til ett. Med arbeidstittel “Eventyrhøna” besøkte vi flere ganger Veterinærinstituttet for å filme disseksjonen av eventyrhøna og intervjue de som gjorde undersøkelsene.

Takket være dette prosjektet, er høna fra Rotvoll er trolig en av Norges grundigst granskede og mest multimedialt dekkede høner i nyere tid. Len deg tilbake, start videoen og opplev mysteriet mysteriet med den dobbeltverpende høne i høy oppløsning, farver og widescreen.

Faisal Suhel fra Veterinærinstituttet gjør klar for genanalyse i en nukleinsyre-ekstraktor. Intet skal være uprøvet for å fravriste "Eventyrhøna" dens dobbelte hemmelighet. (Bilde fra videoen)

Powered by Labrador CMS