Hagefiende skifter navn

Våren står for døren og de forhatte sneglene kryper fram fra sine frostfrie gjemmesteder. Nytt av året er at hageeiernes verste fiende har fått enda et nytt navn: brunskogsnegl.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Navneforvirringen har vært stor rundt disse sneglene, erkjenner snegleforsker Arild Andersen ved Bioforsk Plantehelse.

Norske forskere har så langt brukt navnet iberiaskogsnegl, men navn som brunsnegl, mordersnegl, iberiasnegl, kannibalsnegl, drapssnegl og spansk vegsnegl har også vært i bruk – ikke minst i media.

Ny kunnskap har gjort at Artsdatabanken nå har valgt å se på navnsettingen på nytt.

Iberiaskogsnegl (Arion lusitanicus) er en art som hovedsakelig forekommer lengst vest i Europa, nærmere bestemt i Portugal og Spania.

Inntil nylig trodde man at det var denne arten som hadde spredt seg nord- og østover til store deler av Europa, men nyere undersøkelser viser at dette ikke er tilfelle.

I dag mener forskerne at de sneglene som har skapt irritasjon og fortvilelse hos norske hageeiere ikke er iberiaskogsnegl, men brunskogsnegl (Arion vulgaris) – en nærstående art som oppsto i Sør-Frankrike.

Både brunskogsnegl og iberiaskogsnegl tilhører en liten gruppe av store arter i slekten Arion. Disse er nær beslektet med artene svartskogsnegl (Arion ater) og rødskogsnegl (Arion rufus).

– For å unngå misforståelser kommer vi konsekvent til å benytte navnet brunskogsnegl heretter, forteller Andersen.

Han regner imidlertid med at det vil ta litt tid før det nye navnet er innarbeidet hos folk flest.

Flere sneglearter får nytt navn

Det er imidlertid ikke bare brunskogsneglen som har fått nytt navn i løpet av vinteren. Artsdatabanken har en rekke nye navn ute til høring og kjente arter som blant annet åkersnegl og boasnegl har også fått nye navn.

– Vi har forsøkt å oppdatere Bioforsk sine sneglesider, forteller Andersen, men i eldre publikasjoner vil de gamle navnene fortsatt være i bruk.

For å unngå forvirring har vi forsøkt å samle de mest relevante nye navnene i nedenstående tabell:

Nytt norsk navnVitenskapelig navnTidligere navn
BoakjølsneglLimax maximusBoasnegl
Leopardsnegl
BrunskogsneglArion vulgarisIberiaskogsnegl
Iberiasnegl
Mordersnegl
Brunsnegl
Arion lusitanicus
NettkjølsneglDeroceras reticulatumÅkersnegl
OransjeskogsneglArion fuscusGulbrun skogsnegl
RødskogsneglArion rufusRød skogsnegl
SvartkjølsneglLimax cinereonigerSvart kjølsnegl
SvartskogsneglArion aterSvart skogsnegl
ÅkerkjølsneglDeroceras agresteÅkersnegl

 

Powered by Labrador CMS