- Ingen effekt av vitaminpiller

Vitaminpiller gir ingen effekt, viser en britisk forskningsrapport. Sosial- og helsedirektoratet er skeptisk til den utbredte bruken av kosttilskudd og multivitaminer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kosttilskudd og vitaminer er dagligdags kost for nordmenn, og vi kjøper slike tilskudd for 1,4 milliarder kroner i året.

En omfattende britisk forskningsrapport som nylig ble publisert i vitenskapstidsskriftet The Lancet, slår nå fast at vitaminpiller ikke gir noen forebyggende effekt mot sykdommer.

Sosial- og helsedirektoratet er skeptisk til bruken av kosttilskudd og multivitaminer, og mener det gir svært liten effekt for folk flest.

- For de aller fleste er dette bortkastet penger, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad, og forklarer at folk får i seg nok næringsstoffer gjennom et vanlig, normalt kosthold.

- Men vi anbefaler tran fra man er seks uker gammel, og folat (vitamin B) for gravide kvinner, for å forebygge ryggmargsbrokk. Dette har vi mye dokumentasjon på, sier Rimestad.

Førsteamanuensis Bjørn Bolann ved Institutt for klinisk biokjemi ved Universitetet i Bergen, er svært skeptisk til nordmenns storforbruk av kosttilskudd.

- Det gir ingen virkning. Det blir som å ha litt ekstra olje på bilen, men den går ikke fortere for det, sier han.

- Hva med dem som kun lever på pølser og pommes frites?

- De bør begynne å spise frukt og grønt og komme seg ut og jogge, mener Bolann, som sier et bredt sammensatt kosthold ikke kan erstattes av piller.

(NTB)

Powered by Labrador CMS