Vil dempe ammepress

Oslo (NTB): Spesialistlege Agne Wold mener at helseeffektene ved amming er overdrevet. Kvinner må selv få bestemme hvor lenge de vil amme barnet, mener hun.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Helsemyndighetenes ammeråd er basert på direktivene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og disse er irrelevante for Norge, mener spesialisten i klinisk bakteriologi og immunologi ved Sahlgrenska akademien i Göteborg.

- WHOs direktiv er utarbeidet særlig for nyfødte i u-land. Der er gjerne risikoen for infeksjoner langt høyere enn i Norge, og ammingen har derfor en helt annen helseeffekt på barn, sier Wold til Aftenposten.

Aktører i den norske ammedebatten blir ofte omtalt som ammepoliti og ammemafia. Wold er langt på vei enig:

- Amming har en sterk infeksjonshemmende effekt, og morsmelk er veldig bra næring. Men rådene fra WHO misbrukes og bidrar til at kvinner som av ulike grunner ikke ammer, får dårlig samvittighet, sier hun.

Spesialisten mener at mange av de påståtte effektene ved amming er overdrevet og at det verken er grunnlag for å hevde at amming beskytter mot allergi eller gir barna høyere intelligens.

Overlege Gro Nylander deler derimot ikke spesialistlege Wolds synspunkter. Hun hevder at vitenskapen er klar på at amming gir langsiktige helseeffekter både for mor og barn.

(NTB)

Powered by Labrador CMS