Insektsforsker og konservator Geir Søli studerer en gulfebermygg av arten Aedes aegypti på Naturhistorisk museum i Oslo. Det er denne typen mygg som sprer zikaviruset. De siste månedene er minst en million smittet bare i Brasil, og viruset sprer seg til stadig flere land. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Mulige antistoffer mot zika identifisert

Forskere har identifisert mulige antistoffer mot zikaviruset i laboratoriemus. Det kan være et viktig skritt på veien mot en zikavaksine.

En gruppe forskere fra det medisinske fakultetet ved Washington University har publisert funnene sine i tidsskriftet Cell. De har sett på seks ulike antistoffer og sier disse reagerer på zikavirus – og ikke på andre virus – på en måte som gjør at de kan være til nytte ved diagnostisering av zika.

– Det viktige er at noen av antistoffene våre er i stand til å nøytralisere afrikanske, asiatiske og amerikanske varianter av zika like godt, sier en av de ledende forfatterne bak studien, Daved Fremont, som er professor i patologi og immunologi.

Nytten ved videre studier på mus er begrenset, ettersom de får overført antistoffer fra moren etter fødselen. Hos mennesker skjer denne overføringen fra morkaken til fosteret i løpet av graviditeten. Fordi graviditet svekker immunsystemet, kan en liten dose virus utgjøre en fare, og gravide kan derfor ikke få vaksiner basert på svekkede men fortsatt levende virus.

Zika er en myggbåren sykdom som knyttes til medfødte misdannelser hos barn født av mødre som var smittet mens de var gravide. Viruset kobles særlig til mikrokefali, en tilstand der barn fødes med underutviklet hjerne og en unormalt liten hodeskalle.

Powered by Labrador CMS