Tok kvelertak på dødsvirus

En eksperimentell vaksine mot Ebola er testet på aper - med suksess. Vaksinen ga beskyttelse mot tre varianter av det fryktede viruset, to fra 1976 og én fra 2007.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsker i sikkerhetsdrakt studerer Ebola-virus. (Foto: US Army Medical Research Institute of Infectious Diseases)

Ebola

Virussykdom der dødeligheten har variert fra 25 til 90 prosent. Ebola har fått sitt navnetter en elv i Zaire. Beskrevet i 1976.

Reservoar for viruset er ikke endelig fastslått, men Ebola er overført ved behandling av syke/døde dyr, som sjimpanser, gorillaer, antiloper og en type flaggermus.

Overføres mellom mennesker ved direktekontakt med blod, kroppsvæsker eller vev hos smittede personer.

Det finnes fem kjente varianter av viruset, noen har lavere dødelighet.

Symptomene er nettopp feber, så kommer oppkast og diaré. Deretter blødninger fra ulike steder av kroppen. Det er vekst av virus i de fleste av kroppens organer. Multiorgansvikt kan bli resultatet.

De fleste tilfellene er fra Zaire og Sudan. I  2000 og i 2003 var det utbrudd i Uganda, samt i Kongo i  2007 og 2008.

Kilder: Verdens helseorganisasjon, Store Norske leksikon, Norsk helseinformatikk, Wikipedia.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anså senest i 2008 at det kan gå mange år før en vaksine blir tilgjengelig.

Ebola er en hemoragisk feber, med et et dramatiske forløp der blant annet blødninger fra kroppsåpninger inntreffer.

Selv om resultatene med den eksperimentelle vaksinen gir positive signal, er det foreløpig helt uvisst når (eller om) en endelig vaksine kan prøves ut på mennesker.

Forskerne påpeker uansett i studien at utvikling av en ebolavaksine har høy prioritet. Ett moment er selvsagt at man frykter viruset i seg selv.

Per dags dato finnes ingen spesifikk behandling eller vaksine. Ebola er riktignok relativt lite utbredt, men sykdommen kan ha svært høy dødelighet når den rammer. Dessuten har hyppigheten i utbrudd i Afrika økt de senere år.

Et annet moment som trekkes fram av forskerne, er trusselen om bruk av slike virus i forbindelse med bioterrorisme.

Ga beskyttelse mot tre virusvarianter

Ebola behandles kort og godt med største varsomhet, med god grunn. Av rundt 1 850 registrerte tilfeller siden viruset ble oppdaget i 1976, har flere enn 1 200 måttet bøte med livet, ifølge WHO.

I den nye studien ble apene som fikk vaksine ikke bare beskyttet mot de to mest dødelige virusvaitantene av Ebola. De ble også motstandsdyktige mot en nyere variant som forskere påviste i 2007.

Denne kryssimmuniteten betraktes som viktig for den videre forskningen på ebolavaksiner. Det er viktig at man oppnådde immunitet både mot virusvarianter som har eksistert lenge, og mot en variant som er ganske nyoppdaget.

Se video fra WHO i forbindelse med utbrudd i kongo i 2007.

- Funnet vil fungere som en rettesnor for framtidig vaksinedesign, og kan bane vei for utvikling av en enkeltstående vaksine som både virker mot eksisterende og framtidige varianter av Ebola-virus, sier direktør Anthony S. Fauci ved NIAID i en kommentar til studien.

Vaksinen har to bestanddeler, den ene er en liten bit genetisk materiale fra Ebola-virus i Zaire og Sudan. Den andre delen er en boost som skal gi immussystemet en ekstra dytt. Vaksinen ble gitt i to doser. 

Fargelagt avbildning av Ebola-virus ved hjelp av et elektronmikroskop. (Foto: CDC) (Foto: CDC)

Studien er ledet av Nancy J. Sullivan, som er tilknyttet Vaccine Research Center ved National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) i USA.

T cellene tar saken

Sullivan og kollegene hennes har i en tidligere studie vist at denne typen vaksine har gitt en sterk immunrespons - tilstrekkelig produksjon av antistoffer mot viruset, i kroppen til aper.

Enda viktigere er det at vaksinen framkaller en kraftig reaksjon i det cellulære forsvarsverket i kroppens immunsystem.

T-cellene er den del av dette viktige forsvaret i kroppen. De går til angrep på inntrengende mikroorganismer, som bakterier og virus. Og de er med på å koordinere kroppens samlede innsats.

Fire aper, cynomolgus makaker, fikk to doser vaksine over et tidsrom på ett år. Kort tid etter del to av vaksinen, ble de utsatt for dødelig Ebola-virus. Det ble også en kontrollgruppe på fire aper som ikke var vaksinert. Av de sistnevnte ble alle syke, og tre døde.

Den gode nyheten ar at ingen av de vaksinerte makakene viste noen tegn til sykdom.

Forskere fra Centers for Disease Control and Prevention og U.S. Army Medical Research Institute of Infectious Diseases har også bidratt på studien, som er publisert i PLoS Pathogens.

Referanse:

LE Hensley et al. Demonstration of cross-protective vaccine immunity against an emerging pathogenic Ebolavirus species. PLoS Pathogens. DOI: 10.1371/journal.ppat.1000904 (2010)

Powered by Labrador CMS