UFO-filer frigitt

Det britiske Nasjonalarkivet har frigitt hemmeligstemplede dokumenter som beskriver UFO-hendelser i tidsrommet 1994 til 2000. Filene kan lastes ned, men vær rask: De er fritt tilgjengelige i bare en måned.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Faksimile fra en av rapportene som nå er frigitt av det britiske forsvarsdepartementet. (National Archives)"

Den 18. mars 1997 kom en mann i Birmingham hjem fra nattarbeid klokka fire om morgenen. Da fikk han se en stor trekantformet farkost over bakhagen sin. Den var stille, omtrent 60 meter lang og blålig opplyst i hjørnene. Hundene i området gjødde, og dette var uvanlig, ifølge mannen.

Farkosten svevde omtrent hundre meter over bakken. Så skjøt den fart og forsvant. Den etterlot en silkehvit substans i tretoppene. Noe av dette samlet mannen inn og tok vare på i et syltetøyglass.

Over 1000 rapporter

Denne UFO-rapporten ble ringt inn på telefonsvareren til det lokale politiet neste ettermiddag. Sammen med over 1000 andre rapporter fra tidsrommet 1994 til 2000 fordelt på over 6000 sider er den nylig nedgradert av det britiske forsvarsdepartementet og lagt ut for fri nedlasting, sammen med en video som beskriver noen av høydepunktene.

I denne perioden var 1996 det travleste UFO-året, med 609 rapporter. Året etter sank tallet til 425, og så landet det på rundt 200 rapporter hvert av de påfølgende år.

Naturlige forklaringer

De aller fleste rapportene skildrer fenomener som lar seg forklare naturlig: meteorer, lyssterke stjerner og planeter, atmosfæriske lyseffekter, fly eller luftskip.

"De fleste UFOer kan forklares naturlig, men noen få mysterier gjenstår. (Illustrasjonsbilde)"

En typisk slik hendelse ble rapportert fra Highbury i London i 1994. Denne ”UFOen” viste seg å være et luftskip fra selskapet Virgin Lightship, som kunne lyses opp innenfra.

En rapport fra det britiske Air Ministry fra det UFO-travle 1950-tallet slo fast at 90 prosent av observasjonene kunne forklares naturlig hvis de ble etterforsket kort tid etter.

Imidlertid viser de frigitte rapportene at mange UFO-meldinger blir lagt i skuffen uten videre undersøkelser. Uheldigvis skjedde dette også med rapporten om det hvite stoffet i syltetøyglasset. Hva som skjedde med denne, står det ingenting om.

Virkelige mysterier

Også noen få andre rapporter er virkelig uforklarlige.

En mann var på vei hjem til Ebbw Vale i Wales den 27. januar 2007. Han stanset bilen da han fikk se en rørformet lysende gjenstand komme ned fra himmelen mot seg. Han satt i en lysstråle fra UFOen i rundt fem minutter, og både bilradioen og mobiltelefonen sluttet å virke.

Etterpå følte mannen seg syk, kastet opp og fikk utslett som måtte legebehandles. Han meldte fra til lokale politimyndigheter, som fant at bilen hans var dekket av skitt og støv.

Besøk fra rommet, eller bare innbildning? Fram til slutten av mars er det mulig å laste ned dokumentene og dømme selv.

Lenker

Nyhetsmelding fra det britiske Nasjonalarkivet
UFO-filene på nettsidene til det britiske Nasjonalarkivet
Video som beskriver utvalgte rapporter
 

Powered by Labrador CMS