Den amerikanske jenta som ble troféjeger på Svalbard

Lena Aarekol ved Polarmuseet skulle flytte på noen gamle fotoalbum. Da fant hun et fotografi som endrer oppfatningen vi har om de maskuline troféjegere fra denne tida.

Da de hadde skutt neshorn, løver og tigre, vendte rike troféjegere seg mot Arktis og den ultimate manndomsprøven: Farefull jakt på isbjørn og hvalross. Det kunne knapt bli mer macho der de dro mot nord, i fotsporene til de store oppdagerne, helt i ytterkanten av verden.

- I den korte arktiske sommer utfolder her seg et dyreliv som på sin måte ikke står tilbake for jungelens, het det i reklamen fra reisebyrået som forsøkte lokke trofejegerne fra Afrika og til Arktis.

-  Det første turistcruiset til Svalbard var i 1881, og helt fram til isbjørnen ble totalfredet i 1973, ble det arrangert private jaktekspedisjoner til Arktis, sier Lena Aarekol, daglig leder ved Polarmuseet – Universitetsmuseet, UIT.

Daglig leder og førsteamanuensis ved Polarmuseet, Lena Aarekol, ble nysgjerrig på et bilde hun fant i et fotoalbum. Det ble begynnelsen på en ny forståelse av den tidligere turismen og trofejakten i Arktis. (Foto: Stig Brøndbo)

Maskuline helter

Jaktcruisene tok form som en polar troféjakt, hvor velstående menn ladet børsa for å felle dyr som av ulike årsaker ga høy status.

-  Da troféjakten ble introdusert i den arktiske villmarken ble trolig de maskuline sidene ved fenomenet forsterket fordi Arktis ble betraktet som et område som kunne styrke mannens posisjon, der sportsmannen, eventyreren og polarfareren var ansett som gode maskuline forbilder, sier Aarekol.

Men da Aarekol skulle flytte på noen gamle fotoalbum på Polarmuseet, kom hun over et bilde som forteller en helt annen historie enn den om maskuline trofejegere.

Innimellom bilder av norsk polarhistorie og gamle ishavsskuter, dukket det opp et bilde av en ung kvinne som poserer ved en skutt isbjørn. Aarekol ble nysgjerrig på historien bak bildet, og begynte å lete etter informasjon. Hun fant hun flere bilder, avisartikler og en bok som forteller om den svært eksklusive feiringen av Emmy Lou sin 18-årsfeiring i en jakt- og fotoglad familie. 

Emmy Lou Sutton, datter av Richard L. Sutton og Magdalena Sutton fra Kansas, fikk nemlig jaktcruise til Svalbard i 18-årsgave. Bildet er tatt på denne turen, der hele familien var med, i 1932.

Skjøt isbjørn, sel og fugl

Funnet av dette 83 år gamle fotografiet av Emmy Lou er med på å tegne et nytt bilde av det som tidligere ble sett på som den ultimate manndomsprøven for rike troféjegere. 

I det siste nummeret av Nordlit, som er forskningsmagasine til UiT Norges arktiske universitet, skriver Lena Aarekol om Sutton-familiens jaktcruise, fra USA, via Tromsø, til Svalbard.

I artikkelen «Maskulinitet og trofejakt i Arktis» forteller hun historien som utfordrer det klassiske bildet av barske menn på tur. Historien om en en sikkerhetsfokusert og bekymret pappa, om en omsorgsfull mamma som berget komforten til jaktfølget gjennom å hekle underveis, om en jaktglad bror og en flink 18-årig jeger – Emmy Lou. I tillegg til å skyte isbjørn og sel, skjøt hun 15 fugl om dagen for å spe på kostholdet underveis.

- Historien om familien Sutton er full av kontraster og utfordrer det bildet vi har hatt av trofejakten i nord, sier prosjektleder ved Kvinnforsk, Anka Ryall.

Hun er redaktør for det siste nummeret av Nordlit «Arctic Modernities», som gjennom åtte forskningsartikler er viet til historier med ulike innfallsvinkler til det moderne Arktis. 

Referanser:

L. Aarekol, Maskulinitet og troféjakt i Arktis. Nordlit, nr. 35 2015

Powered by Labrador CMS