Britiske tenner kan vise seg å være like dårlige som sitt rykte (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Tyggis kan redde britiske tenner til en verdi av over 100 millioner kroner

Ifølge studie sponset av tyggegummiprodusent.

Det statlige helsevesenet i Storbritannia kan spare opp mot 101 millioner kroner dersom de investerer i tyggegummi til 12-åringer, ifølge en studie i den nyeste utgaven av i tannlegetidsskriftet British Dental Journal.

Summen tilsvarer 364 000 tannlegetimer som vil være unødvendige dersom britiske 12-åringer tygget en bit med sukkerfri tyggegummi etter tre av dagens måltid.

Sponset studie

Det er helt ukontroversielt at sukkerfri tyggegummi kan være med på å forhindre karies. Tyggegummien øker spyttproduksjonen i munnen, noe som er med på å vaske vekk både matrester og bakteriene som klumper seg sammen til plakk, samtidig som det styrker tannemaljen.

Det er noe mer kontroversielt at forskerne fra Plymouth University har gjort studien på oppdrag for verdens største tyggegummiprodusent, Wrigley. Wrigley er også den største produsenten av tyggegummi på det norske markedet. Forskerne skriver likevel at de har lagt seg på lave estimater for hvor mye Storbritannia kan spare ved hjelp av tyggis.

De fleste kliniske studier som er blitt gjort på effekten av sukkerfri tyggegummi på karies har tatt utgangspunkt i at forsøkspersonene har tygd tre tyggis om dagen. Ifølge artikkelen kan britene fortsatt spare mellom 14,6 og 40,3 millioner kroner dersom 12-åringene heller velger å bruke én eller to biter hver dag. 

Stygge, britiske tenner

Britisk tannhygiene har et dårlig rykte, og det kan være at det er helt fortjent.

Britiske 12-åringer hadde halvparten så mange hull i tennene som norske 12-åringer i 2008, ifølge OECD. 2008 er det siste året hvor det finnes et sammenligningsgrunnlag. Men det frikjenner ikke det britiske tannhelsesystemet. 

Samtidig viser det seg at 34 prosent av britiske 12-åringer hadde tydelige tegn på tannforfall og 58 prosent sa selv at livet deres hadde blitt påvirket av problemer med tenner og munn. En femtedel av alle britiske barn sa selv at de hadde hatt problemer med å spise på grunn av tannproblemer ifølge en NHS-rapport fra 2013

Det britiske helsevesenet bruker 43 milliarder norske kroner (3,5 milliarder pund) på tannhelse hvert år, og 30 millioner briter har brukt en offentlig tannlege de siste to årene.

Referanse:

Lindsay Claxton mfl. Oral health promotion: the economic benefits to the NHS of increased use of sugarfree gum in the UK. BDJ, 2016; 220 (3): 121 DOI: 10.1038/sj.bdj.2016.94

Powered by Labrador CMS