Ebola er en blødningsfeber som blant annet gir oppkast og diaré – og dermed mangel på væske og salter. Forskeer mener at en del av ebolapasientene vil kunne reddes hvis de får korrekt væske- og saltbehandling. (Foto: Leong/AFP/Getty Images)

- Så enkelt er det å redde ebolapasienter

Tusenvis av ebolapasienter vil kunne reddes av en enkel behandling med væske og salt, ifølge danske forskere.

Fakta

Ifølge WHO er det nå rapportert 17 942 tilfeller av ebola.

En oversikt laget av New York Times viser hvor mennesker har blitt smittet.

 

 

Professor Anders Perner fra Rigshospitalet i København mener at mange ebolapasienter vil kunne reddes av en enkel behandling med væske og salt.

– Vi kan redde veldig mange liv i Vest-Afrika på en enkel måte, sier Perner.

– Pasientene får alvorlig diaré og oppkast, med væsketap på opp mot ti liter i døgnet. Blodprøver viser at pasientene har voldsomme tap av væske og blodsalter, forteller Perner, som er internasjonalt anerkjent forsker på intravenøs behandling.

Anders Perner påpeker at ebolapasienter som kommer til Vesten, har vesentlig lavere dødelighet.

– Her er dødeligheten antakelig ned mot 15 prosent. I Vest-Afrika er et tre ganger så høyt, sier Perner.

Lars Østergaard, som er overlege ved Aarhus Universitetssykehus, som har et av Danmarks to mottak for ebolapasienter, er enig med Perners analyse.

– I Afrika har man ofte ikke muligheter for å vurdere væske- og saltbalansen. Men man vet at blødninger og feber fører til væske- og saltproblemer i varme klimaer. Det er svært farlig, sier Østergaard.

Feil fokus

Anders Perner har gått sammen med seks andre forskere fra ulike land for å få politikere og Verdens helseorganisasjon (WHO) til å åpne øyene for væske- og saltbehandling av ebolapasienter.

– De som virkelig kan gjøre noe, er WHO, og jeg forstår ikke hvorfor de ikke har reagert. Kanskje tror de at det er for vanskelig med en avansert væskebehandling, slik vi har på vestlige sykehus, sier Perner.

– Det er selvsagt problemer med tidspress, og det er vanskeligere å bevare de intravenøse inngangene i pasientene. Men alt dette lar seg løse.

Perner mener WHO har fokusert for mye på å utvikle på vaksiner, antivirale legemidler og blodserum.

– Selvfølgelig skal vi utvikle vaksiner og andre behandlinger, men det tar lang tid, og det er ikke sikkert det vil lykkes. Derfor er det risikabelt å bare prioritere de avanserte behandlingene. For vi kan redde liv her og nå med væske- og saltbehandling, sier Perner.

Videnskab.dk har kontaktet Verdens helseorganisasjon for å få en kommentar, men organisasjonen har ikke svart på henvendelsen. 

Referanse:

Ian Roberts og Anders Perner: Ebola virus disease: clinical care and patient-centred research, The Lancet, 2014, doi:10.1016/S0140-6736(14)62316-3.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS