Bakgrunn: Fakta om sykdommer som spres via flått og insekter

En del zoonoser kan smitte via blodsugere som flått og mygg.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto:colourbox.com)

Zoonoser

Zoonoser er sykdommer som kan smitte mellom dyr og mennesker.

Smittestoffene finnes vanligvis hos ulike ville dyr og fugler. Når blodsugerne først tar et blodmåltid hos et smittet dyr, og siden hos et menneske eller et husdyr, kan smittestoffet følge med.

Sykdommer som overføres på denne måten kalles vektorbårne sykdommer.

Leishmaniasis

Leishmaniasis er en samlebetegnelse på infeksjoner som er forårsaket av encellede parasitter (protozoer) i slekten Leishmania. Disse parasittene finnes i de fleste tropiske og sub- tropiske områder av verden, som Middelhavsområdet og Portugal, Øst- og Sør-Asia, Nord- og Øst- Afrika, og Latin-Amerika.

Leishmania overføres ved bitt av sandflue, når denne tar et blodmåltid fra dyr eller mennesker. Det er to hovedtyper av sykdommen med ulikt sykdomsbilde hos menneske:

Kala-Azar (kalles også visceral leishmaniasis) gir feber, organforandringer i lever og milt samt avmagring, mens kutan leishmaniasis gir overflatiske, noen ganger smertefrie sår. Personer med svekket immunforsvar er spesielt mottagelige.

Ved tilbakeførsel og import av hunder fra Middelhavsområdet bør man være oppmerksom på muligheten for at hunden kan være smittet av parasitten da hunder og andre dyr er reservoar for Leishmania.

Sykdom hos hund arter seg ved hudforandringer, og senere sår og feber. Prognosen for hunder som er blitt syke av parasitten er svært dårlig, men med intensiv behandling kan de leve i flere år.

Vestnilvirus

Vestnilvirus spres via mygg. Viruset finnes ennå ikke i Norge, men det har vist en eksplosiv utbredelse de siste årene, blant annet på det nordamerikanske kontinentet. Viruset er også etablert i visse områder i Syd-Europa og Midt-Østen.

Viruset kan forårsake hjernehinnebetennelse som kan være dødelig, spesielt hos mennesker og hester.

Fugler er smittekilden for viruset, som verken smitter fra hest til menneske eller mellom mennesker. Sykdommen tularemi (harepest) kan også overføres fra dyr til mennesker via bitt av flått eller mygg.

Generell forebygging mot vektorbårne sykdommer

Bitt av flått, mygg og bitefluer hindres ved tildekking av hud, samt bruk av myggmidler på hud og klær. I varmere strøk kan det være nødvendig å holde seg innendørs fra skumring til morgengry, når stikkende insekter er mest aktive, samt å dekke til sengeplassen med finmaskede nett.

Undersøk regelmessig for flått, og fjern fastsittende eksemplarer med en pinsett. Flåttbitt hos hund og katt kan forebygges med spesielle halsbånd mot parasitter, eller antiparasittmidler i pelsen.

 

Powered by Labrador CMS