Bakgrunn: Abel over alt

Blir du kjendis, har både navnet og ansiktet ditt en tendens til å dukke opp både her og der. Her er alle stedene og situasjonene hvor du kan treffe norske Niels Henrik Abel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv 200 år etter sin død slenger mattegeniet Niels Henrik Abel rundt i gater og bukselommer rundt om i verden. Arild Stubhaug har funnet ut akkurat hvor du treffer ham.

Gater og hus

Her i landet kan du for eksempel gå på Abel i alle de store byene. Bokstavelig talt. Niels Henrik Abels vei i Oslo, Niels Abels gate og Abelstrappa i Stavanger og Abelsgate i Bergen og i Trondheim er alle oppkalt etter matematikeren.

Og jammen dukker han ikke opp i Paris og Berlin også. Er du i traktene bør du holde utkikk etter Rue Abel og Abelstrasse

Dessuten er det flere bygninger som har fått det ærverdige navnet. I Niels Henrik Abels Hus på Universitetet i Oslo, Abels Hus på Høgskolen i Agder i Kristiansand og det digre Abel auditorium hos Forskningsrådet inspirerer det døde geniet forhåpentligvis til en viss tankevirksomhet.

Penger?

Men Abel kan også treffes igjennom langt mer verdslige geskjefter. Mellom 1848 til 1991 kunne man for eksempel støte på ham på forsida av norske 500-kronerssedler.

Og etter 2002 trenger man ikke engang være velstående for å stifte bekjentskap med matematikeren. Med en liten smule flaks finner du ham nemlig på 20-kroningen som Norges Bank ga ut i forbindelse med Abels 200-årsjubileum.

?og post

Har du venner i provinsen kan det også være du har sett ham. Allerede i 1929 ble det første Abel-frimeket gitt ut, i fire valører; 10, 15, 20 og 30 øre. Og det var litt av en ære for matematikeren. Før dette var det nemlig bare Henrik Ibsen og diverse konger som hadde portrettet i posten.

I 1983 kom bildet av Gustav Vigelands Abel-monument på norske Europa-frimerker, og i 2002 prydet Abels ansikt det blå 5,50-merket.

Verden er altså full av små avbildninger av Abel, selv om fyren bare ble portrettert en eneste gang mens han var i live. Den originale tegningen er malt av Johan Görbitz og henger i dag på Matematisk bibliotek, Niels Henrik Abels hus, Universitetet i Oslo.

Vil du møte geniet i 3D, har du imidlertid flere alternativer.

Abelfigurer

Den mest kjente skulpturen er nok Gustav Vigelands Abel-monument på Abelhaugen i Slottsparken. Men Ingebrigt Vik har også laget en versjon, eller det vil si to, én foran Niels Henrik Abels Hus på Blindern og én i Vik-museet i Øystese, som er hjembygda til Vik.

Dessuten har Gustav Lærum laget en gips-Abel som står på Froland verk, og så finnes det nok noen byster her og der også.

Det beste av alt er vel kanskje å ta en kopp med noe godt og varmt inne på Abels Café i Oslo en kald vintermorgen, mens du tenker på hvordan geniet formulerte sine hovedtanker i januar 1829. Eller kanskje på om de har flere av de gode wienerbrødene bak disken.

Lenker:

Nettstedet til Abelprisen

Powered by Labrador CMS