Par som ikke er fornøyde med sexlivet kan kanskje la seg inspirere av de tilfredsstilte parene i studien, håper forsker. (Illustrasjonsfoto: MBLifestyle/Shutterstock/NTB scanpix)

Spør en forsker: Er sex-orgasmer sunnere enn onani?

Sex er sunt. Det har forskere slått fast. Men hva med de som ikke har sex med noen? Er det like sunt å ordne orgasmen på egen hånd?

Dyr får også orgasme

Det er ikke bare mennesker som får orgasme. Faktisk kan alle de andre primatene også få orgasme.

Onani er heller ikke forbeholdt mennesker. Makakeaper og bonoboer tilfredstiller seg selv for å få orgasme.

Bedre søvn, styrket immunforsvar og mindre risiko for prostatakreft. Å ha sex med noen er ikke bare for gøy – det har flere positive helsegevinster.

Men hva med de som ikke er så aktive på soverommet? Går de helt glipp av samleiets fordeler? Spør en leser:

«Hvis det å ha et sexliv er sunt, er det jo trist for alle de som ikke har en partner. Men kan de like gjerne onanere?»

Før vi spør om det finnes gode nyheter for solosexen, skal vi nærmere hva en orgasme egentlig er.

Vi føler oss levende når vi har orgasme

I tillegg til å gi et ekstremt fysisk velbehag, har orgasmen det åpenlyse formålet å få dyr og mennesker til å ha samleie.

Når menn og kvinner får orgasme, trekker bekkenbunnmusklene seg sammen, men faktisk skjer mye av orgasmen i hjernen.

Når vi er seksuelt opphisset, er det aktivitet i mer enn 30 forskjellige områder av hjernen.

Samtidig skiller den ut stoffet dopamin som får oss til å føle oss lykkelige og oppstemte.

Også kjærlighetshormonet oksytosin flommer når vi har orgasme. Det gjør oss blant annet bedre i stand til å knytte bånd til en partner.

Men selv om du ikke har en partner å få barn med eller knytte bånd til, er ikke orgasmen uviktig av den grunn, ifølge Astrid Ditte Højgaard, klinisk førsteamanuensis i sexologi ved Aalborg Universitet.

Det kan nemlig også være meningsfylt å få orgasmer alene.

– Det bidrar til at du føler at kroppen fungerer – at den klarer å svare på de impulsene og signalene den får.

– Så på den måten er orgasmen med på å gjøre at du føler deg levende, og at du er et helt menneske, sier Højgaard. Hun er overlege ved Aalborg Universitetshospital.

Utløsning er viktig for menns helse

Orgasmen har også noen klare fordeler for helsen, uansett om du oppnår den sammen med noen eller på egen hånd, ifølge Højgaard.

– Det er noe som tyder på at det er bra for menn å få tømt prostatakjertelen sin av og til for å forebygge prostatakreft. Det gjør de hvis de får utløsning.

– En studie der forskere fulgte 32 000 menn i 18 år, tyder på dette. Gruppen av menn som hadde hyppige utløsninger i løpet av disse årene, hadde også markant færre tilfeller av prostatakreft.

– Også sædkvaliteten blir også bedre hvis de får utløsning av og til, sier Højgaard.

Menns helse kan altså være direkte avhengig av en utløsning, men også for kvinner har orgasmen verdi:

For livskvaliteten er det kjempeviktig å få orgasme, mener Højgaard.

Onani er sunt

Derfor er det ingen dum idé å onanere seg til en orgasme, ifølge professor og lege Christian Graugaard. Han jobber ved sexologisk Forskningscenter ved Aalborg universitet.

– Å oppleve lyst, velbehag og forløsning med en orgasme er alltid sunt i den forstand at det øker trivselen vår, gjør oss i godt humør og kan styrke den totale livskvaliteten.

– Når det gjelder den rent biologiske siden av saken, er dokumentasjonen mer sparsom.

Det er ikke dumt å onanere. Utløsning og seksuell tilfredsstillelse er nemlig sunt, uansett hvordan du får det. (Illustrasjonsfoto: Andrey_Popov/Shutterstock/NTB scanpix.)

Vi vet at kroppen frigjør en rekke signalstoffer under en orgasme. De kan virke smertestillende og lett berusende og dessuten styrke evnen vår til å knytte følelsesmessige bånd til andre mennesker. Men det er også mye vi ikke vet, ifølge Graugaard.

Han utdyper:

– Noen vitenskapelige studier har pekt på orgasmens gunstige effekt på immunforsvaret.

– Men det er langt igjen før vi med sikkerhet kan uttale oss om sammenhengen mellom orgasmer og fysisk helse, sier Graugaard.

Ikke desto mindre er det å ha sex – med seg selv eller en partner – i seg selv et sunnhetstegn, mener Astrid Ditte Højgaard.

– Det å ha sex er i det hele tatt et uttrykk for at man har overskudd. Det er i seg selv et tegn på helse at man kan ha sex og for en manns del er det også et tegn på helse at han kan få ereksjon, sier Højgaard.

Men sex er antagelig sunnere enn onani

Orgasme er altså bra både for ekvipasjer og soloryttere.

Likevel kan det ha fordeler å få orgasme under samleie i stedet for ved onani, forteller begge forskere.

– Jo mer tid du bruker på det, og jo mer seksuell spenning du bygger opp, desto større er forløsningen.

– De fleste som har sex med seg selv, gjør det egentlig ganske effektivt. Derfor vil dette for de fleste være en mindre tilfredsstillende orgasme, sier Højgaard.

Selv om orgasmen antagelig er ganske lik om du oppnår den alene eller sammen med andre, er det kanskje bonuspoeng å hente hvis du får orgasme under et samleie fremfor på egen hånd, ifølge Graugaard.

Forskerne kan altså ikke utelukke at det gir en ekstra helsegevinst å være i intim kontakt med et annet menneske.

Bare hud- og slimhinnekontakten frigir antagelig en rekke hormonlignende stoffer, for eksempel oksytosin, som kommer i tillegg til selve orgasmerefleksen.

– I tillegg kan god sex styrke parforholdet, noe som igjen kan øke begges livsglede og evne til å håndtere livets opp- og nedturer, sier Graugaard.

Powered by Labrador CMS