Soya skummelt for barnløse

Barnløse som ønsker seg småfolk, bør passe seg for å spise for mye soya. Vitenskapsfolk tror et stoff som kalles genistein og som finnes i soya, saboterer sædceller som er på vei mot egget, melder BBC.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor Lynn Fraser fra Kings College i London advarer om at selv små forekomster av stoffet i området rundt livmoren kan «gjøre sædcellene utbrent». Hun ber derfor kvinner som ønsker å bli med barn, til å unngå soya i de av månedens dager da de er mest fruktbare.

Fraser har gjort laboratorieforsøk der hun utsatte menneskelige sædceller for soya, skrev den britiske rikskringkastingen på sine nettsider onsdag. Forsøkene viste at genistein kan utløse visse viktige prosesser i sædcellene før tiden, det vil si før de er fremme ved egget.

- Vi ble høyst forbløffet, for menneskesæd viste seg til og med å være mer følsom enn musesæd for genistein. Sædcellene reagerte på svært små mengder av stoffet, mindre mengder enn de vi har registrert i forsøkspersoners blod, sier professor Fraser til BBC.

Genistein forekommer i vanlige produkter som soyasaus og en lang rekke vegetariske matvarer. Det finnes også i en god del ferdigmat, som pizzaer eller enkle middagsretter som skal varmes opp i mikrobølgeovn.

(NTB)

Powered by Labrador CMS