Myte at du trenger åtte timers søvn

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis du våkner midt på natta og ikke får sove igjen, trenger du ikke bekymre deg. Det er en myte at vi trenger åtte timers uavbrutt søvn per natt, har forskere funnet ut.

Stadig mer vitenskapelig materiale tyder tvert imot på at så langvarige søvnperioder er unaturlige. Å våkne om natten er helt alminnelig og ufarlig, het det på den britiske rikskringkastingen BBCs nettsider tirsdag.

– Mange mennesker våkner og får panikk. Jeg sier til dem at det de opplever er noe som har preget menneskeheten opp gjennom århundrene, sier Russel Foster som er professor i nevrologi ved universitetet i Oxford.

I 2001 ga den amerikanske historikeren Roger Ekirch ut en bok bygd på 16 års forskning, der han påpekte at mennesker alltid har pleid å sove i to atskilte omganger. Et slikt søvnmønster ble omtalt allerede i Homers «Odyseen» fra 700-tallet før Kristus.

I middelalderen og renessansen snakket man om den første og den andre søvnen. Tanken om at man bør sove åtte timer i strekk oppsto i overklassen i nordeuropeiske storbyer sent på 1600-tallet, og har senere spredt seg til andre samfunnslag i vestlige land, sier forskerne. (trond.borrehaug.hansen@ntb.no)

Powered by Labrador CMS