Kan følelser forstyrre bruken av roboter?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva skjer når mennesker jobber tett med roboter? Blir vi så knyttet til maskinvennene våre at følelsene kan påvirke hvordan vi bruker dem?

Doktorgradsstipendiat Julie Carpenter ved University of Washington intervjuet 22 soldater som jobber med uskadeliggjøring av bomber. De bruker spesielle roboter for å desarmere eksplosiver.

Og intervjuene viste at soldatene virkelig hadde følelser for sine små hjelpere.

De ga robotene kjønn og navn etter kjendiser eller ektefeller. De beskrev dem som forlengelser av kroppen, og reagerte med sinne, frustrasjon eller sorg dersom robotene ble skadet. Noen holdt til og med begravelser for maskinene.

Soldatene oppga at de så på robotene som redskaper, og at forholdet til maskinene ikke hindret dem i å gjøre nødvendige oppgaver, for eksempel spesielt farlige oppdrag. Samtidig viser mønster i soldatenes svar at samspillet med robotene av og til kunne ligne samspill med mennesker eller kjæledyr.

Resultatene kan være noe å tenke på, i ei tid hvor vi får roboter som ligner stadig mer på mennesker eller dyr, konkluderer Carpenter. (is/forskning.no)

Powered by Labrador CMS