Nære og kjære enige om skjønnhet

Folk i nære relasjoner har størst sannsynlighet for å være enige om hvilke ansikter som er de vakreste og mest tiltrekkende, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskning på ansikter og attraktivitet den senere tid, har fremhevet universialiteten i folks preferanser for hva som er attraktivt.

Slik sett skulle man ikke tro at hvilke ansikter du synes er pene, har noe å gjøre med dine sosiale relasjoner.

Og riktignok viser den nye studien at det er noe enighet blant personene som ikke kjente hverandre. Men; ektefeller, nære slektninger og venner hadde i langt større grad samme oppfatninger om hva som er et vakkert ansikt.

Det går frem av den nye studien, som er ledet av Richard Russell ved Harvard University, USA.

Samme visuelle “diett”

Studien til Russel og kollega Matthew Bronstad fra Schepens Eye Research Institute, er nylig publisert i tidsskriftet Perception.

Forskerne mener også det er et interessant poeng at par som hadde holdt sammen i mange år, var de som var mest enige.

Dette kan skyldes at personer som tilbringer mye tid sammen, ser mange av de samme ansiktene, mener forskerne:

- Fordi folk som er nære omgås og ser mange av de samme personene, er den visuelle “dietten” deres ganske lik.

- Det er sannsynlig at når man ser de samme ansiktene mange ganger, så kan dette ha en effekt på oppfatningen av hva som er et attraktivt ansikt, sier Bronstad.

Universell skjønnhet?

I studien ble 113 personer bedt om å rangere 74 ansikter på en skala fra 1 til 7, fra svært attraktiv til veldig lite attraktiv. Blant deltakerne var både ektepar, søskenpar og nære vennepar - men også folk som aldri hadde sett hverandre før.

Parene gjennomførte testen hver for seg, slik at de ikke kunne påvirke hverandres rangeringer.

Deltakerne varierte sterkt i alder, men hadde alle noenlunde samme bakgrunn; de var hvite nordamerikanere. Personene de vurderte ansiktene til, var også hvite, men alle var unge.

- Mens det finnes noen universelle standarder for skjønnhet, viser denne studien at det er mer sannsynlig at folk som kjenner hverandre godt deler oppfatningene og standardene for hva de synes er attraktivt, sier Russell i et presseskriv fra Harvard University.

Referanse:

Bronstad P M, Russell R, 2007. Beauty is in the ?we’ of the beholder: Greater agreement on facial attractiveness among close relations Perception 36(11) 1674 - 1681.

Powered by Labrador CMS